STRATEGIE – Senatorul Dan Ivan (USR Maramureș) cere opoziției reformiste și democrate din Baia Mare alegeri interne pentru desemnarea unui candidat unic, care să fie susținut în alegerile locale pentru funcția de primar

0
398
Dan Ivan, senator USR de Maramureș

ALEGERI PRIMARE ÎN BAIA MARE. Ce sunt alegerile primare? Sunt alegeri interne organizate de opoziția reformistă și democrată în vederea alegerii unui candidat unic care să fie susținut în alegerile pentru funcția de primar.

 

Având în vedere actualul sistem de vot cu alegerea primarului într-un singur tur de scrutin, Baia Mare riscă să aibă din 2024 un nou primar nereprezentativ. Dacă vom avea o inflație de candidați la primărie, ceea ce este deja previzibil votul fiind fărâmițat, viitorul primar va câștiga cu un procent de aprox. 25%. Ținând cont că la ultimele alegeri locale s-au prezentat doar 35% dintre băimărenii cu drept de vot există riscul să avem un primar ales de 10-11.000 cetățeni din cei aproape 120.000 cu drept de vot. Adică o reprezentativitate de 8-9%.

 

De aceea, consider că este imperativ ca toți cei care nu au avut vreo legătură cu fostul primar penal să se așeze la o masă și să organizeze în primăvara lui 2024 un scrutin de alegeri primare, în două tururi, prin care să se aleagă candidatul cu cele mai mari șanse pentru primăria Baia Mare, omul care să facă reformele necesare îmbunătățirii performanței administrative ale municipiului nostru.

 

Competiția trebuie să fie deschisă inclusiv candidaților independenți, în opinia mea, singurele criterii de excludere fiind cel al colaborării directe cu penalul Cherecheș sau al apartenenței la formațiuni extremiste.

 

Cred că aceasta este singura șansă de a oferi un viitor Băii Mari, pericolul de a vedea un candidat USL.2 (PSD+PNL) încă există, iar acesta este momentul în care putem să vedem dacă liderii partidelor politice democratice din Baia Mare, în special al celor din viitorul pol de dreapta, USR-PMP-FD, alături de UDMR și de alți băimăreni care încă nu s-au implicat politic, își doresc cu adevărat o victorie și o schimbare în Baia Mare.

 

  • PSD și PNL l-au avut ca membru pe Cătălin Cherecheș.
  • PSD și PNL l-au avut ca deputat pe Cătălin Cherecheș.
  • PSD și PNL l-au avut candidat comun pe Cătălin Cherecheș la primărie în 2011 (USL.1).
  • PSD și PNL l-au avut candidat comun pe Cătălin Cherecheș, la primărie, și în 2012.

Și de acolo a început dezastrul pentru Baia Mare.

Vrem să vedem acest scenariu repetat?

 

Există un om care a fost și președinte PSD Maramureș și președinte PNL Maramureș, fost candidat la primăria Baia Mare, și care s-a reactivat public zilele acestea – Mircea Dolha.

 

Pentru conservarea rețelelor de sifonare a bugetului local, pentru conservarea monopolului asupra PUZ-urilor și pentru securizarea sinecurilor, nu este deloc exclus să-l vedem candidat al actualei coaliții de guvernare PSD-PNL (USL.2).

 

De aceea partidele reformatoare și democratice din Baia Mare trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a împiedica acest lucru.

 

Dan Ivan – Senator USR Maramureș



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here