EXCLUSIV – Decizie: în urma negocierilor politice, în Maramureș prefectul va fi de la PNL

0
2252
Rudolf Stauder

CERTITUDINE. PSD, PNL și UDMR și-au împărțit posturile de prefecți, cel de la Maramureș revenind liberalilor, au confirmat, pentru 2mnews, surse politice implicate în problematică/decidente.

 

Practic, pentru județul Maramureș s-a păstrat regula de bază a negocierilor dintre partidele de la guvernare ca partidul care deține președinția Consiliului Județean să nominalizeze și prefectul, aceasta fiind o cerință a membrilor marcanți din PNL care dețin funcții de primari de municipii sau de președinți ai consiliilor județene.

 

În acest moment conducerea PNL Maramureș nu a decis numele viitorului prefect de Maramureș, însă numirea acestuia se va face chiar săptămâna viitoare. După ieșirea de la guvernare a USR, Instituția Prefectului Maramureș este condusă cu titlu interimar de subprefectul PNL Rudolf Stauder, cealaltă funcție de subprefect revenind UDMR, prin Krizsanovszki Enikő Erzsébet.

 

Negocierile nu au stabilit încă dacă în cazul în care prefectul este de la PNL, iar PSD nu are nicio persoană în conducerea instituției prefectului (așa cum este în cazul județului Maramureș), liberalii vor fi nevoiți să cedeze o funcție de subprefect PSD, însă aceasta este varianta cea mai probabilă care va fi implementată în înțelegerea dintre cele trei partide. Însă este o certitudine că PNL va numi prefectul în Maramureș.

 

Conform rezultatului agreat în urma negocierilor, la nivel național PSD va avea 21 de prefecți, PNL 17, iar UDMR 4, prefectul Capitalei urmând să fie desemnat de PSD. Dacă liberalii din Maramureș vor fi nevoiți să cedeze filialei județene PSD funcția de subprefect pe care o dețin, cel mai probabil actualul subprefect cu atribuții de prefect (Rudolf Stauder – PNL) va fi nominalizat prefect (numit, de această dată), fapt care n-ar schimba mare lucru în conducerea Instituției Prefectului, decât că al doilea post de subprefect va fi ocupat de un social-democrat.

 

De asemenea, cei 84 de secretari de stat din ministere au fost repartizați după algoritmul poderii parlamentare, astfel: PSD va desemna 42 de secretari de stat, PNL 34, iar 8. Maramureșul va avea doi secretari de stat, unul desemnat de PSD (la Ministerul Educației, după cum a precizat 2mnews în exclusivitate AICI) și unul desemnat de PNL (deocamdată portofoliul acestuia, evident și identitatea, nu au fost decise de liberali).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here