STRASBOURG – Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, la cea de-a doua parte a Sesiunii plenare a APCE

0
135

ACTIVITATE PARLAMENTARĂ. În perioada 19-22 aprilie se desfășoară în format hibrid, la Strasbourg și online, cea de-a doua parte a Sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

 

Din partea Senatului, participă la lucrările plenare de la Strasbourg, precum și la reuniunile comisiilor și ale grupurilor politice europene din care fac parte, senatorii Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, Viorel Badea, președintele Comisiei pentru cultură și media, Cristian-Augustin Niculescu-Tâgârlaș și Ion Prioteasa, membri ai Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei. De asemenea, dna senator Simona Spătaru, membru al delegației române la APCE, participă în format online la aceste lucrări.

 

Ordinea de zi a sesiunii cuprinde dezbateri ale rapoartelor cu următoarele teme: activitatea Biroului şi a Comisiei Permanente ale APCE; prezervarea minorităților naționale în Europa; dialogul de post-monitorizare cu Muntenegru; viziunea APCE asupra priorităților strategice ale Consiliului Europei; combaterea inechității fiscale – activitatea OCDE privind impozitarea economiei digitale; nevoia urgentă de reformă electorală în Belarus; încălcarea drepturilor omului în Belarus reclamă o investigație internațională; discriminarea împotriva persoanelor cu boli cronice și de lungă durată; precum și dezbateri de urgență și pe teme de actualitate.

 

În cadrul sesiunii plenare au avut loc, în cea de-a doua zi a sesiunii, alegeri prin vot secret pentru funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Belgiei, pe baza recomandărilor Comisiei APCE pentru alegerea judecătorilor la CEDO și în urma audierii de către membrii acestei comisii a celor trei candidați nominalizați potrivit procedurii de selecție la nivel național.

 

Au fost invitați să ia cuvântul în plenul Adunării şi să răspundă întrebărilor adresate de membrii APCE: dna. Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei; dna. Maia Sandu, președintele Republicii Moldova; dl. David Sassoli, președintele Parlamentului European; dl. Michael Roth, ministrul de stat pentru Europa în Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, reprezentantul special al Guvernului federal pentru Președinția germană a Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei.

 

Membrii Delegației Parlamentului României la APCE au susținut intervenții în Plenul Adunării și au adresat întrebări invitaților la sesiune. Agenda include, în continuare, prezentarea de către dna. Dunja Mijatović, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, a raportului de activitate pe anul 2020, precum și alte dezbateri.

 

* Republica Federală Germania asigură președinția semestrială a Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei în perioada 18 noiembrie 2020 – 21 mai 2021.

 

Biroul senatorial Cristian Niculescu-ȚâgârlașATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here