ALEGERI – Dan Ivan, candidat la Primăria Baia Mare: Susțin alegerea primarilor în două tururi

0
445
Dan Ivan, președintele USR Maramureș

REACȚIE POLITICĂ. Susțin necesitatea revenirii la alegerea primarilor în două tururi. Aceasta este o modalitate mai democratică decât cea într-un singur tur, doar ea reflectând cu adevărat voința electoratului. De asemenea, consider că este un pas înainte în lupta împotriva corupției, prin faptul că baronii locali vor fi mai ușor de înlocuit în administrațiile locale.

 

USR militează de 3 de ani pentru alegerea primarilor în două tururi și a inclus această solicitare în protocolul cu actualul Guvern. Astăzi, premierul României s-a prezentat în fața camerelor reunite ale Parlamentului pentru a-și asuma răspunderea pentru proiectul de revenire la alegerea primarilor în două tururi.

 

Proiectul restrânge, însă, perioada pentru care este permis votul celor cu vize de flotant. Printr-un amendament PNL, se restricționează dreptul de vot la reședință al celor care nu și-au făcut viză de flotant cu 60 de zile înainte de alegeri. Sunt vizați în special studenții. În beneficiul lor, Alianța USR PLUS va derula campanii de informare pentru a-i ajuta să se implice și să voteze în localitățile în care locuiesc.

 

Parlamentarii USR au reușit să aducă modificări importante în proiectul de lege, reducând numărul de semnături pentru depunerea candidaturilor independente la alegerile locale, de la 1% la 0,5%. Tot USR, la cererea societății civile, simplifică procedura de acreditare a observatorilor la secțiile de votare.

 

Un alt amendament se referă la reprezentarea minorităților din Parlament și a formațiunilor politice din Parlament în structurile Birourilor electorale. Astfel, dacă legea va fi adoptată, vor fi reprezentate minoritățile naționale și formațiunile politice care au 7 senatori sau 10 deputați.

 

PSD a anunțat că va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ludovic Orban modificările fiind unele care nu convin baronilor locali și clicii de partid. Moțiunea trebuie respinsă pentru ca legea să intre în vigoare cât mai curând posibil.

 

Dan IVAN – președinte USR Maramureș



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here