SITUAȚIE – Dan Ivan: „Aleșii băimăreni pot și au datoria să repare o discriminare”, leagăne speciale pentru copiii mici sau cu dizabilități

0
162

LOCURI DE JOACĂ. Conform evidențelor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, la 30 septembrie 2019 în județ erau 2.123 de copii cu dizabilități, din care 124 se aflau în centrele instituționalizate din județ.

 

Pentru că a sesizat că această categorie de copii este discriminată (și) de Primăria Baia Mare, în sensul că micuții care se deplasează în scaunul cu rotile nu au la dispoziție în locurile de joacă niciun leagăn conceput special pentru ei, Dan Ivan, președintele USR Maramureș (foto mic stânga), împreună cu colegii din USR Baia Mare și cu câteva mămici, a conceput un proiect de Hotărâre de Consiliu Local care prevede obligativitatea municipalității de a ține cont de toate categoriile de copii atunci când amenajează locuri de joacă.

 

Proiectul prevede dotarea a minim cinci locuri de joacă cu câte un leagăn special pentru copiii cu deficiențe locomotorii. De asemenea, proiectul propune dotarea tuturor locurilor de joacă din oraș cu leagăne speciale pentru copiii cu vârsta mai mică de 3 ani, adică prevăzute cu sisteme speciale de siguranță. În 2 iunie 2020, proiectul a fost depus la Primărie, cu speranța că va fi dezbătut de Consiliul Local Baia Mare cât mai curând.

 

Toți copiii din Baia Mare trebuie să aibă aceleași drepturi, indiferent de vârstă sau de starea lor de sănătate. Joaca este una dintre principalele activități ale celor mici, contribuind la dezvoltarea lor armonioasă, iar copiii nu trebuie să se simtă excluși. Dimpotrivă, un oraș multicultural cum este Baia Mare trebuie să fie un exemplu de incluziune socială și toleranță. De aceea un astfel de proiect de HCL trebuie să ajungă cât mai repede pe masa de lucru a consilierilor locali Baia Mare. Aleșii băimăreni au datoria să repare discriminarea perpetuată atâția ani împotriva intereselor celor mai mici și mai defavorizați cetățeni ai orașului nostru. Formatul acestui proiect de HCL îl face aplicabil în oricare localitate din țară. Mai mulți colegi din Uniunea Salvați România și-au exprimat deja dorința de a prelua ideea și de a o transforma chiar în lege. Astfel am putea obliga toate administrațiile locale să prevadă un anumit procent din suprafața locurilor de joacă pentru echipamentele speciale dedicate copiilor cu dizabilități, a precizat Dan Ivan, candidatul USR la Primăria Baia Mare.

 

 

Reacțiile băimărenilor față de acest proiect au fost pozitive, iar un distribuitor de echipamente pentru terenurile de joacă (prin ing. Liviu Olos, manager vânzări la o companie de profil) s-a oferit să acorde gratuit municipalității cinci leagăne pentru copiii sub 3 ani, pentru a le monta în oraș. Acestea sunt compatibile cu echipamentele deja existente, astfel încât ar putea fi rapid și ușor instalate.

 

USR MARAMUREȘ



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here