SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ORAȘ – Programul de duminică al spectacolelor Festivalului Internațional de Artele Spectacolului „Atelier” de la Baia Mare

0
284

EVENIMENT – ATELIER 2023. Duminică, 11 iunie 2023, în cea de-a doua zi a Festivalului Internațional de Artele Spectacolului „Atelier”, organizat la Baia Mare și ajuns la ediția 29 (este cel mai vechi festival de profil din România), au fost programate două spectacole. Astfel, ziua se deschide la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Municipal Baia Mare, cu spectacolul teatrului băimărean „Delfini” (distribuția 1), după „Singurătatea pietrelor” de Flavius Lucăcel, rescris și regizat de Adina Lazăr.

 

Defini prezintă drama unei familii cu un copil autist, situație care atrage după sine un întreg eșafodaj al luptei pentru a fi înțeles de către cei din jur. Spectacolul are o stranietate acvatică, deschizând o ușă tainică prin care pătrundem în lumea singulară a persoanelor neurodivergente, pentru care viața e dincolo de percepțiile obișnuite.

 

La ora 21.00, în Sala Teatrului de Păpuși, a fost programat „Amadeus”, de Peter Shaffer, în regia lui Tapasztó Ernő, un spectacol al Pinceszinhaz Szeged (Ungaria) & Aradi Kamaraszínház.

 

În Viena anilor 1781, compozitorul curții regale, Antonio Salieri este orbit de invidie după ce descoperă harul muzical extraordinar al excentricului, împielițatului Mozart pe care plănuiește să-l distrugă prin toate mijloacele posibile. În forul interior al lui Salieri, invidia se combină cu admirația, aproape dragostea pentru muzica lui Mozart. Salieri înțelege mai bine decât oricine calitățile excepționale ale muzicii lui Mozart, iar acest amestec de ură și apreciere face din el unul din cele mai complexe personaje ale dramaturgiei universale.

 

Explorând rivalitatea dintre Mozart și Antonie Salieri, piesa lui Peter Schaffer este de fapt o ciocnire subtilă între genialitate și mediocritate.

 

* Foto: @Ida Jusztina Photography, @ Dan Cristian Popovici via Teatrul Municipal Baia Mare

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here