SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ORAȘ – Concert extraordinar SoNoRo Conac, în Baia Mare, cu marii muzicieni Alexandra Tîrșu (vioară), Kirill Troussov (vioară), Răzvan Popovici (violă)

0
524
Kirill Troussov, Alexandra Tîrșu, Răzvan Popovici

CONCERT EXTRAORDINAR ÎN BAIA MARE. Marți, 27 iunie 2023, de la ora 19.00, la Colonia Pictorilor din Baia Mare, are loc unul dintre cele doar 8 concerte extraordinare SoNoRo Conac organizate în anul 2023. Accesul la concert este gratuit, pe bază de invitație sau prin rezervarea locului (AICI).

 

Concertul este susținut de marii muzicieni Alexandra Tîrșu (vioară), Kirill Troussov (vioară), Răzvan Popovici (violă) – aveți referințe despre fiecare dintre aceștia în prezenta scriere. În programul concertului: Wolfgang Amadeus Mozart – Duo pentru vioară și violă în si bemol major nr. 2, K.424; Zoltán Kodály – Sereneda pentru 2 viori și violă, op. 12; Aleksey Igudesman – Duete pentru două viori; Antonín Dvořák – Terzetto pentru două viori și violă.

 

SoNoRo Conac (al cărui director de turneu este Răzvan Popovici) și-a propus o întâlnire a artelor, susținând concerte de 11 ani în clădiri simboluri arhitecturale ale României. În acest an, la cea de-a XI-a ediție, turneul SoNoRo Conac poposește și în Baia Mare, la Colonia Pictorilor, un loc reprezentativ pentru școala băimăreană de pictură, înființată în 1896, pentru a-i invita pe iubitorii de muzică într-o călătorie numită The Fiddler on the Roof (Lăutarul de pe acoperiș), un titlu care face referire la instrumentele de coarde prezente în acest turneu, dintre care două Stradivarius.

 

Și acum să facem cunoștință cu muzicienii…

 

Alexandra Tîrșu (vioară) – 30 de ani, a studiat la Universitatea de Muzică și Artă Dramatică din Viena, apoi, din 2017, la Universitatea de Muzică și Arte din Viena, cu profesorul Pavel Vernikov. Și-a desăvârșit studiile cu profesoara Janine Jansen, la un masterat în Elveția. A obținut premiul al III-lea și Premiul Publicului la prestigioasa competiție ARD din 2021. Tânăra muziciană din Moldova este din ce în ce mai apreciată, fiind considerată vârful de lance al generației sale. Laureată a Competiției Internaționale de Muzică din Seul în 2018, interpretările ei au avut parte de aprecieri elogioase în publicații precum The Strad, Classical Music Magazine și Südeutsche Zeitung.

 

Alexandra Tîrșu a cântat în Viena, Berlin, Hamburg, București, Seul, Shanghai și Beijing. De asemenea, a participat la Festivalul Crans Montana Classics și Sion Music Festival din Elveția. În 2022 a debutat alături de Orchestra Simfonică din Londra și Orchestra Virtuosi din Kiev și a colaborat cu Sol Gabetta, Ilian Garnet, Patricia Kopatchinskaia, Ioana Cristina Goicea și Richard Galliano. A cântat sub bagheta unor mari nume ale muzicii clasice, printre care Semyon Bychkov, Gabriel Bebeșelea, Jose Maria Moreno sau Dmitri Jurowsky. A colaborat cu muzicieni renumiți: Ivry Gitlis, Michael Guttman, Răzvan Popovici, Uto Ughi, Boris Brovtsyn și Svetlana Makarova. Colaborează deseori cu un cuplu de comedieni și muzicieni, Igudesman & Joo, pentru că vrea să aducă muzica cât mai aproape de marele public.

 

Kirill Troussov (vioară) – îndrumat de Sir Yehudi Menuhin încă de la o vârstă fragedă, Kirill Troussov este acum recunoscut ca unul dintre cei mai importanți violoniști ai generației sale. Presa internațională îi descrie interpretarea ca fiind de „o eleganță impresionantă, o tehnică ireproșabilă, o sensibilitate muzicală excepțională și sonorități de o frumusețe pură”. Troussov este invitat regulat în săli de concert prestigioase și la festivaluri internaționale de muzică de renume, în întreaga lume.

 

A susținut concerte în sălile de la Concertgebouw din Amsterdam, Palais des Beaux Arts din Bruxelles, Théâtre du Châtelet, Théâtre des Champs Elysées, NCPA din Beijing, Suntory Hall din Tokyo, Auditorio Nacional de Musica din Madrid. Printre premiile sale internaționale se numără premiul cultural european „Pro-Europa”, Premiul Davidoff al Festivalului de muzică din Schleswig-Holstein, Premiul internațional Yamaha și Premiul Reuters al Festivalului de la Verbier.

 

Kirill Troussov ține în mod regulat cursuri de măiestrie la Mozarteum Salzburg, Institutul European de Muzică din Viena, la Cremona, Milano, Madrid, Dublin, Berlin, München, Oslo, Budapesta, SUA și Hong Kong. Înregistrările lui Kirill Troussov – printre altele pentru EMI Classics, Warner Classics, Dabringhaus und Grimm, Naxos și Farao Classics – au fost premiate în repetate rânduri de presa internațională. Kirill Troussov cântă pe vioara Antonio Stradivari „Brodsky” din 1702, pe care violonistul Adolph Brodsky a interpretat în premieră mondială concertul pentru vioară al lui Ceaikovski, în 4 decembrie 1881.

 

Răzvan Popovici (violă) – s-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ. A cântat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Théâtre des Champs-Elysées din Paris alături de Orchestra de Cameră din Köln, Orchestra de Cameră din Kobe, Orchestra Națională Radio din București, Filarmonica „George Enescu”,  Filarmonica Transilvania din Cluj, Chaarts Chamber Artist din Zürich sau Kamerata Kronstadt.

 

A colaborat cu Juliane Banse, Shlomo Mintz, Konstantin Lifschitz, Natalia Gutman, Nobuko Imai, Elena Bashkirova, Radovan Vlatkovic, Daishin Kashimoto, Olli Mustonen, Gilles Apap, Frans Helmerson, Mihaela Martin, Ilya Gringolts, Vladimir Mendelssohn, Louis Lortie, Giovani Sollima şi Thomas Demenga.

 

Este invitat regulat la festivaluri din întreaga lume, cum ar fi: Lucerne Festival, Wiener Festwochen, Kuhmo Festival, Schwetzinger Festspiele, Spoleto Festival, Mintz Festival Tucumán, Ferrarra Musica, Rolandseck Festival, Boswil Musiksommer, Mittelfest Cividale, Festival Academy Budapest şi Kobe Music Festival. A cântat la Carnegie Hall din New York, Musashino Hall din Tokio, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus şi Musikverein din Viena, South Bank și Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim sau Bozar din Bruxelles.  Concertează regulat în întreaga lume ca membru al Ansamblului Raro. Din septembrie 2023, Răzvan Popovici va deveni profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers.

 

 

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here