INEDIT – Cum vedeau americanii, în urmă cu 35 de ani, muzica şi dansul tradiţional maramureşean: Ansamblul Folcloric Naţional „Maramureşul”, în New York

0
1125
Ansamblul „Maramureșul”, 6 decembrie 1981, în SUA, la aniversarea zilei de naștere a lui Nicu Moldovan (foto: seini.ro)

BEST OF ALL. Ultima consemnare din perioada comunistă a Maramureşului în prestigiosul cotidian american „New York Times” a avut loc în urmă cu 35 de ani (la 14 decembrie 1981 – era o zi de luni), subiectul articolului „Dans: Ansamblul folcloric românesc” fiind prestaţia Ansamblului Folcloric Naţional „Maramureşul” (acum „Transilvania”), cu ocazia încheierii turneului peste Ocean, într-un spectacol susţinut în sala de spectacole a Colegiului Brooklyn.

 

Este un articol amplu, semnat de Jennifer Dunning, în care se precizează istoricul ansamblului folcloric şi faptul că spectacolul a conţinut dansuri din nouă regiuni ale României. Clar, ziaristei americance i-a plăcut spectacolul, articolul fiind extrem de laudativ la adresa performerilor maramureşeni („Best of all ” – „Cei mai buni dintre toţi”).

 

În articol sunt prezentate dansurile „Nuntă în Oaş”, „Dans de pe Mureş”, „Căluşarii” şi sunt subliniate aporturile coregrafului Valeriu Buciu. De asemenea e subliniată prestaţia „muzicienilor care au cântat la instrumente tradiţionale”, fiind nominalizaţi „Gheorghe Costache – frumosul acordeonist -, Gavril Martocean – la ţambal, un instrument care seamănă cu un xilofon -, și Vasile Seraz și Gheorghe Soponaru – la viori cu goarnă, instrumente care sună mai degrabă ca cimpoi manevrat la viteză maximă”.

 

Angela Buciu

„Virtuozul Dumitru Dobrican a trecut de la minunatul bucium la ocarină și fluiere și, la final, la nai, pentru ”Ciocârlia”, care suna ca o noapte petrecută într-o colivie”. Mai sunt menţionaţi şi „Nicu Moldovan, directorul companiei şi un showman adevărat, solista Angela Buciu și Alexandru Viman, dirijorul care a condus cu nonșalanţă spectacolul cu care s-a încheiat primul lor turneu american”.

 

Acest turneu, la care au participat 45 de artişti ai ansamblului folcloric maramureşean, a cuprins spectacole în SUA şi Canada, în perioada New York 23 septembrie – 13 decembrie. În cele aproape trei luni de turneu, maramureşenii au susţinut 64 de spectacole, un efort care i-a capacitat la maximum.

 

Cum a fost posibil turneul din SUA

 

Pentru o percepţie corectă, o precizare istorică: începutul anilor ’80 au însemnat în politica externă a României (o ţară guvernată de regimul comunist) şi SUA o detensionare a relaţiilor. În primăvara anului 1981 (14-15 mai), ministrului de Externe al Republicii Socialiste România, Ştefan Andrei, a fost invitat oficial, de secretarul de stat SUA, Alexander Haig, la Washington, iar în februarie 1982, Haig i-a întors vizita oficială, venind la Bucureşti – se pregăteau detaliile vizitei în România a fostului preşedinte american, Richard Nixon (28-30 iunie), iar Nicolae Ceauşescu era interesat să păstreze clauza naţiunii celei mai favorizate, pe care senatorii americani îl ameninţau că o retrag din cauza refuzului României de a simplifica formalităţile de emigrare.

 

Ziarul „New York Times”

Începutul anilor ’80 au fost cei în care, pentru a păstra clauza naţiunii celei mai favorizate, vrând să demonstreze americanilor că România „nu este un lagăr din care nu iese nimeni”, regimul comunist a început să-şi lase mai uşor artiştii şi sportivii să meargă în SUA – amintiţi-vă că, în 1981, antrenorul naţionalei de gimnastică a României, Bela Karolyi şi soţia lui, au rămas în SUA. Graniţele s-au ferecat din nou în 1984, după ce preşedintele american Ronald Reagan a semnat prelungirea cu încă un an a clauzei naţiunii celei mai favorizate.

 

Şi, la final, o picanterie: ziua în care Ansamblul „Maramureşul” (astăzi Transilvania) îşi sfârşea turneul în SUA, americanii erau şocaţi de o „mişcare abruptă”, cum consemna New York Times, a Israelului care a anexat un teritoriu controlat de Siria: Înălţimile Golan. Aceasta era „ştirea momentului”, aşa că este cu atât mai importantă consemnarea în cel mai important ziar american a spectacolului maramureşenilor.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ