REZULTATE FINALE LA „EUROPENE” – Rezultat fantastic pentru maramureșeanca Sara Maria Șunea: locul 4 la Campionatul European de Șah

1
478
Sara Maria Șunea

CAMPIONATUL EUROPEAN ȘAH. Final la Campionatul European de Șah pentru Juniori 2023, desfășurat la Mamaia. România a câștigat două medalii de aur, prin Maria Anistoroaei (Fete 10 ani) și Vladimir Sofronie (Open 10 ani) și o medalie de argint prin Henry Tudor (Open 12 ani), de asemenea a avut două clasări pe locul 4, prin Eliza Ioana Bădescu (Fete 8 ani) și prin maramureșeanca Sara Maria Șunea (Fete 12 ani).

 

Campionatul European de Șah pentru juniori se dispută pe categorii de vârstă (sunt 12 categorii, 6 la băieți – numite Open – și 6 la fete: 8 ani, 10 ani, 12 ani, 14 ani, 16 ani și 18 ani).

 

Iată parcursul și locurile obținute la Campionatul European de Juniori de cele trei maramureșence campioane naționale en-titre, cu o subliniere specială pentru Sara Maria Șunea, care a încheiat foarte aproape de medalia europeană:

 

La categoria Fete 8 ani, Carla Ioana Marchiș (ELO 1129 – a 7-a favorită) s-a clasat pe locul 16 (din 52 de sportive calificate în finala europeană), cu 5 puncte acumulate în cele 9 runde (9 puncte posibile). După un start foarte bun, în care era pe locul 1 după primele 4 runde (cu maximum de puncte), iar după 6 runde era pe locul 4 cu 5 puncte (din 5 victorii și o înfrângere), Marchiș a pierdut ultimele 3 meciuri, încheind întrecerea cu 5 victorii și 4 înfrângeri și cu punctele acumulate în primele 6 runde. Ea le-a învins pe Sabira Muradli (Azerbaidjan), Zarja Gombosi (Slovenia), Veronika Fizerova (Cehia), Helena Taradajko (Polonia) și Eliza Ioana Bădescu (România) și a pierdut la Mehriban Ahmadli (Azerbaidjan), Daria Kravchuk (Ucraina), Sara Saltkhutsishvili (Georgia) și Sahasra Aragonda (Elveția). La această categorie, cea mai bună clasare a unei sportive din România a fost locul 4, obținut Eliza Ioana Bădescu.

 

Carla Ioana Marchiș este campioană națională la categoria ei de vârstă și este legitimată la clubul de șah Tinerii Lei Baia Mare.

 

La categoria Fete 12 ani, Sara Maria Șunea (ELO1670 – a 7-a favorită) s-a clasat pe locul 4 (din 75 de sportive calificate în finala europeană), cu 7 puncte acumulate în cele 9 runde (9 posibile). Șunea a ratat de puțin podiumul (medaliile), având la final tot atâtea puncte ca și medaliatele cu argint și bronz. În cele 9 runde, ea a câștigat 6 partide (cu Bregje Roebers – Olanda, Alina Baluh – Ucraina, Cosima Thien-An Wagner – Germania, Beren Kalyoncu – Turcia, Saadat Bashirli – Azerbaidjan și Anja Beber – Slovenia), a remizat în 2 partide (cu Elena Chiosa – Republica Moldova și Vera Vujovic – Serbia, favorita întrecerii) și a pierdut o singură partidă (cea cu poloneza Kinga Lajdamik – ELO 1552, care a devenit campioană europeană). La această categorie, cea mai bună clasare a unei sportive din România a fost locul 4, obținut de Sara Maria Șunea.

 

Sara Maria Șunea (11 ani, originară din Tăuții Măgherăuș, elevă din acest an la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, pregătită de Cătălin Ardelean și Gergely Szabo și legitimată la cluburile de șah Tinerii Lei din Baia Mare și LPS Satu Mare) este campioană națională la categoria ei de vârstă și vicecampionă europeană cu echipa României în 2023.

 

La categoria Fete 18 ani, Mihaela Ioana Trifoi (ELO 1988 – a 12-a favorită) s-a clasat pe locul 12 (din 50 de sportive calificate în finala europeană), cu 5,5 puncte în cele 9 runde (9 posibile). Trifoi a câștigat 5 partide (cu Doroteja Drevensek – Slovenia, Alexia Ioana Hoancă – România, Bilgesu Seker – Turcia, Nehir Tokat – Turcia și Alexia Teodora Puia – România), a remizat într-o partidă (cu Huda Qasem – Israel), și a pierdut 3 partide (cu Filipa Fortuna Pipiras – Portugalia, favorita 1, Juliette Cornileau – Franța și Marta Dakic – Serbia). La această categorie, cea mai bună clasare a unei sportive din România a fost locul 5, obținut de Ema Obadă.

 

Mihaela Ioana Trifoi este campioană națională la categoria ei de vârstă și este legitimată la CSM Sighetu Marmației.

 

* Foto: @FRȘ

 

Andrei TUDORAN

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. De sportivele astea are grijă cineva? Grijă financiară, condiții etc. Statul, de exemplu. Pentru că văd că este unul dintre puținele sporturi la care văd că mai performăm pe continent (împreună cu canotajul, tenisul de masă și, ușor-ușor, voleiul).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here