REALIZARE – Tururi virtuale în 32 de biserici vechi de lemn din Maramureș, pe un website dedicat exclusiv acestor monumente istorice

1
602

BISERICI DE LEMN DIN MARAMUREȘ. 32 de biserici vechi de lemn din Maramureș au un website nou (www.maramures.culturamm.ro), dedicat exclusiv acestor monumente istorice, în care orice persoană interesată poate realiza tururi virtuale.

 

Cele 32 de biserici de lemn din Maramureș au fost cercetate, fotografiate (unele și filmate) și pentru fiecare au fost realizate tururi virtuale cu 4-7 „puncte de staţie”, concretizate în 162 de panorame imersive. Practic, orice doritor/interesat, având la îndemână un calculator/telefon și conexiune la internet, poate să se “plimbe” online, interactiv, printr-o biserică maramureșeană, alegându-și unghiul și direcția de vizionare, fără să instaleze aplicații sau programe suplimentare.

 

Proiectul („Biserici de lemn din Țara Maramureșului. Tururi virtuale”) a fost finalizat recent, printr-o co-finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național, fiind implementat de specialiști de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) „Liviu Borlan” Maramureș și cei 8 parteneri: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul Maramureșan Sighetu Marmației, Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș, Facultatea de Litere Baia Mare, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Nord-Vest, Asociația Valea Verde, Asociația Ghizilor de Turism Maramureș și Asociația pentru Promovarea Turismului și Dezvoltare Durabilă Nord-Vest.

 

„Proiectul a fost conceput când o asemenea situație (n.red., restricțiile generate de pandemia de COVID-19) era greu de imaginat, însă iată că acum putem să îi aflăm o utilitate nouă, de aceea am și numit, la un moment dat, aceste tururi: „tururi virtuale pentru vremuri actuale”. Am avut emoții că din cauza restricțiilor generate de pandemie, nu vom putea să facem toate deplasările în teren planificate. Până la urmă, am reușit să ducem proiectul la bun sfârșit”, a precizat coordonatorul proiectului, Rada Pavel de la CJCPCT „Liviu Borlan” Maramureș.

 

Cercetarea patrimoniului cultural

 

O componentă importantă a proiectului a fost cercetarea inter-disciplinară a bisericilor-monument din Țara Maramureșului. Pentru documentare s-au folosit informații din arhive, studii și articole scrise de specialiști consacrați în domeniile istoriei, artei și arhitecturii maramureșene, precum și expertiza celor nouă parteneri din proiect.

 

Rezultatele se pot vedea în secțiunea Biserici de lemn a website-ului, sub forma unor descrieri narative, însoțite de imagini actuale și de arhivă. Sursele bibliografice deosebit de valoroase, care au servit documentării, sunt menționate pe fiecare pagină dedicată, în parte, tuturor celor 32 de biserici cercetate.

 

Cei de la CJCPCT „Liviu Borlan” Maramureș vizează continuarea proiectului prin includerea și a bisericilor din Zona Codrului, singura zonă etnografică a județului Maramureș ale cărei biserici nu au fost încă incluse în proiect, precum și datarea dendrocronologică a bisericilor care nu beneficiază încă de o datare certă.

 

* Informații și fotografii: Biroul conservare-promovare CJCPCT „Liviu Borlan” Maramureș

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here