S-A DUS BADEA NICULAI… – A murit marele rapsod Nicolae Pițiș, cel mai mare interpret al horei în grumaz, primul maramureșean declarat Tezaur Uman Viu

0
1156
Nicolae Pițiș (1939-2022)

TRIST. A murit un Mare OM, Nicolae Pițiș (83 de ani) – cel mai mare interpret al horei în grumaz, primul maramurșean declarat Tezaur Uman Viu (în 2011). Niculai al lu’ Ion al lu’ Iacob s-a născut zămislitor, în Lăpușul Românesc (astăzi, Lăpuș), la 13 martie 1939. Era al treilea din cei patru copii a Dochiei și a lui Ion. A cântat de mic, copilandru de 5 ani la clăci ori la nunți, cu fluierul sau din grumaz, doinind dorul, jalea și dragostea. Și țara.

 

A fost învățat să fie și țăran și demn. Și a fost mereu și când a dobândit notorietatea nu doar prin distincțiile oferite de domni fermecați de horea în grumaz, ci și prin aprecierile oamenilor simpli, care au depășit hotarele țării. Și n-a ținut doar pentru el, ci a împărtășit multora tehnica horei în grumaz, având discipoli de renume (Grigore Leșe și Casandra Hauși fiind cei mai cunoscuți).

 

Descătușarea spre notorietate a marelui rapsod a venit în anul 1976, odată cu filmul ,,Pintea”, al regizorului Mircea Moldovan, unde a fost principalul artist al coloanei sonore. “Ce cântați?”. „Cântece”. „Ce cântece?”. „Amu cântece… cum o zâs doamna de la București, Speranța: Stai în cur și cântă… Șî i-am zâs: D-apăi, doamnă, io știu cânta numa’ din gură. Ș-or râs… Am învățat de la mama și de la tata”.

 

Ar merita multe (și rânduri) Omul acesta, dar toate (și rândurile) se opresc aici. Așa cum se oprește și viața. Să-ți fie bine-n călătoria ta, Omule, Bade Niculai. Țărână ușoară și timp blând, să te ferescă de rogușală (răgușeală) pe tărâmul de dincolo…

 

* Foto: @Nicolae Pitis Tezaur Uman Viu – FB (pagină îngrijită/concepută de Casandra Hauși)

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here