REACȚIE – Deputat Brian Cristian: USR și Forța Dreptei au cerut oficial PSD-PNL comisie parlamentară de anchetă pe azilele groazei

0
292
Brian Cristian, deputat USR de Maramureș

AZILELE GROAZEI. În baza prevederilor Constituției și ale Regulamentului Camerei Deputaților, parlamentarii USR și Forța Dreptei au depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaților o solicitare pentru înființarea unei comisii de anchetă parlamentară pe abuzurile din centrele sociale. „Îi cerem lui Marcel Ciolacu și majorității PSD-PNL din conducerea Camerei Deputaților să nu blocheze înființarea comisiei și să accepte ca deputații să fie convocați în sesiune extraordinară pentru ca ancheta parlamentară să contribuie la aflarea adevărului”, a menționat deputatul Brian Cristian (USR Maramureș).

 

„PSD-ul lui Marcel Ciolacu depășește cruzimea PSD-ului lui Dragnea. PSD-ul lui Marcel Ciolacu nu are nicio tresărire când bătrâni sunt bătuți, înfometați, furați și umiliți. Ciolacu, Firea, Budăi, Rafila și toți oamenii puși de PSD în funcții cheie încearcă să îngroape adevărul despre azilele groazei, împing în față câțiva acari Păun pentru ca ei să scape de responsabilitatea politică.

 

Nu îi lăsăm să scape și am depus cerere pentru înființarea unei comisii de anchetă parlamentară, care să analizeze cauzele ce au dus la apariția acestor abuzuri îngrozitoare și să stabilească ce avem de făcut, inclusiv la nivel legislativ, pentru ca astfel de grozăvii să nu mai fie posibile în România. Tragerea la răspundere penală este scopul anchetei penale, comisia parlamentară are altă finalitate și nu trebuie să permitem PSD-PNL să îngroape adevărul dând vina pe un sistem tocmai de ele creat”, a declarat Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților.

 

Spre deosebire de ancheta penală, care stabilește răspunderea penală pentru cei care au încălcat legislația în vigoare, ancheta parlamentară are ca scop analiza cauzelor și identificarea măsurilor care se impun, inclusiv la nivel legislativ, pentru ca situații precum cele din azilele groazei să nu se mai poată repeta.

 

Concret, USR cere ca ancheta parlamentară să vizeze, de urgență:

– analiza cauzelor care au dus la nerespectarea drepturilor omului în centrele sociale rezidențiale;

– analiza activității instituțiilor centrale și locale abilitate să soluționeze, cu celeritate, aceste situații;

– modalitățile de prevenire a abuzurilor, inclusiv măsurile legislative care se impun a fi adoptate.

 

Comisia de anchetă va fi împuternicită să facă audieri și să ceară autorităților și instituțiilor publice, oricăror structuri de specialitate ale statului, altor entități publice sau private, precum și cetățenilor să îi pună la dispoziție date, informații și materiale necesare pentru desfășurarea și finalizarea anchetei parlamentare.

 

Dată fiind gravitatea situației și necesitatea de a lua măsuri urgente ca tragedii precum cele din azilele groazei să nu se mai repete, Comisia va avea un termen de 90 zile pentru desfășurarea anchetei parlamentare, raportul rezultat urmând să fie dezbătut într-o ședință a plenului Camerei Deputaților special organizată în acest scop.

 

Biroul parlamentar al deputatului Brian Cristian



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here