PREȘEDINTE-CATASTROFĂ – Dezastru pentru PSD Maramureș sub conducerea lui Zetea: a pierdut un sfert dintre primari și jumătate din consilierii județeni

2
2279

PSD, PE TOBOGANUL ISTORIEI. După alegerile locale din 2016, PSD controla cu autoritate județul Maramureș, nu doar prin câștigarea șefiei administrației județene, prin președintele Gabriel Valer Zetea, ci și printr-o armată de primari. Din cei 76 de primari din Maramureș, 43 erau de la PSD. La aceștia s-au adăugat încă 4: primarii din Dragomirești (racolat de la PMP), Repedea (racolat de la UNPR), Săpânța (racolat de la PNL) și Oncești (independent).

 

A pierdut un sfert dintre primării

 

Așadar, în urmă cu 4 ani, pesediștii aveau 47 din cei 76 de primari, controlând administrația județeană și 62% din administrațiile locale. După 4 ani de guvernare PSD, deplorabil, slugarnic și neperformant aplicată de Zetea, pesediștii au pierdut 12 primari și acum mai au doar 34 de primari + pseudo-independentul de casă al lui Zetea, cel din Oncești.

 

Tradusă în procente, pierderea influenței PSD în administrațiile locale din Maramureș se ridică la 25%. Adică au pierdut un sfert (!) din ce-au avut în doar 4 ani în care Zetea a condus județul.

 

Comparativ cu 2016, PSD a pierdut primăriile din: Tăuții Măgherăuș (cțștigată de PNL), Cavnic (primar exclus și transferat la PNL), Vișeu de Sus (primar racolat de PNL), Băiuț (câștigată de PNL), Budești (câștigată de PNL), Fărcașa (primar racolat de PNL, a candidat independent), Lăpuș (câștigată de PNL), Mireșu Mare (primar racolat de PNL), Poienile de sub Munte (câștigată de USR), Remeți (câștigată de UUR), Rona de Jos (primar racolat de PNL), Rona de Sus (câștigată de USR), Rozavlea (primar racolat de PNL), Sălsig (câștigată de PMP), Strâmtura (primar racolat de PNL).

 

Așadar, în 2020, PSD a pierdut 15 primării pe care le-a controlat în acest mandat și a câștigat 3 (Gârdani, Moisei și Ocna Șugatag). Aritmetic, deficit de 12 primării. Faptic, avem proporția reală a pierderii electorale catastrofice înregistrată de PSD în mandatul lui Zetea doar scăzând din electoratul din cele 15 primării pierdute (din care 3 de orașe) electoratul din cele 3 comune nou câștigate. Diferența e uriașă și explică în mare măsură și înfrângerea directă a lui Zetea (PSD) în fața lui Bogdan (PNL) în lupta pentru funcția de președinte al Consiliului Județean.

 

Cherecheș: Am cumpărat un partid, PSD, să-l fac mic. V-am scăpat de Satana!

 

Decizia lui Zetea de a nu candida sub numele și sigla partidului a fost dezastruoasă. Însă el a luat-o doar pentru că, fiind un nepriceput în politică, a fost convins că astfel își va putea conserva funcția de șef al administrației județene. Cherecheș spune că a cumpărat PSD ca să-l facă mic și să scape lumea de Satana, care este PSD. Și i-a ieșit (detalii AICI).

 

În schimb, Zetea a pierdut funcția de președinte al Consiliului Județean, înfrângând fără glorie, în fața tânărului președinte al PNL Maramureș, Ionel Bogdan. Scor: 61.003 la 57.088 (în voturi), sau 34,47% la 32,26%.

 

Că Zetea a pierdut pe mâna lui, previzibil pentru observatorii obiectivi ai fenomenului, nu e dramatic. În fond, el își va linge rănile și dezamăgirile în penthouse-ul pe care și l-a cumpărat din leafa de bugetar, ca orice pesedist sărac de bogat ce este și aplecat spre nevoile poporului. Dramatic ar trebui să fie, pentru cei care activează pe stânga eșicherului politic, în speța de față pentru PSD Maramureș, faptul că a tras în această mocirlă toată filiala județeană. Și a pierdut. Cu deosebirea că oamenii de acolo, din PSD Maramureș, n-au și ei un penthouse cu vedere panoramică în care să-și plângă dezamăgirea…

 

La fel de dureros și cu implicații directe pentru PSD Maramureș este și cedarea TOTALĂ a municipiului reședință de județ, unde, pentru prima oară în istoria electorală post-decembristă, social-democrații au un singur reprezentant în forul deliberativ (Consiliul Local Baia Mare).

 

A pierdut jumătate din consilierii județeni

 

Catastrofa deciziei lui Zetea ca pesediștii din județ să nu candideze sub propria denumire și siglă, ci ascunși sub masca Coaliției pentru Maramureș, se vede cel mai bine atunci când privim rezultatul în forul deliberativ al județului.

 

În 2016, PSD a adunat 66.717 voturi pentru Consiliul Județean Maramureș, iar Coaliția pentru Baia Mare alte 26.217 voturi. Să conchidem că în 2016, cuplul de pesediști Cherecheș & Zetea au adunat aproape 93.000 de voturi. În 2020, PSD și partidele de apartament din Coaliția pentru Maramureș, adică același cuplu de pesediști Cherecheș & Zetea, au adunat doar 46.137 de voturi. Adică jumătate. Asta după ce au condus “bine”, timp de 4 ani, municipiul reședință de județ și județul.

 

Din cele 19 mandate de consilieri județeni (din cele 35) obținute de pesediștii Cherecheș & Zetea în 2016 (PSD 14, Coaliția pentru Baia Mare 5), în 2020 au reușit contraperformanța de a obține 9 (din cele 35), poate 10 la norocul redistribuirii (rezultatele finale nu sunt oficializate la această oră).

 

Cum spuneam, după ce au condus 4 ani județul și municipiul reședință de județ, au scăzut performanța politică la jumătate. Și PSD trece în opoziție, cei care formează majoritatea – PNL, declarând că vor negocia în primă fază cu partidele de dreapta, USR și PMP, o negociere de formare a majorității cu orice include PSD fiind exclusă. Așadar, Zetea a luat PSD-ul de la putere și l-a trântit, indiferent și miserupist, în opoziție. Surse politice 2mnews au precizat că, cel mai probabil, lui Zetea i se va cere demisia. PSD-iștii au jucat pe mâna lui, pe strategia lui și au pierdut. Cineva trebuie să plătească…

 

Cătălin VISCHI

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Nu-i plangeti de mila lui Zetea.Dintr-un sarac, care vindea alimente copiilor necajiti de la DGSAPC Maramures ,consilier local fiind a ajuns alaturi de PLM Genunche si Calin Vasile Andrei Decanofort ,coordonatorul campaniei perdante, unul din cei mai bogati oameni din judet fiind permanent angajat la Statul Roman.Situatia de incompatibilitate a fost ascunsa de Matusalem Dumutza,care si in acest moment e county manager.! Daca Ionel Bogdan va avea curajul sa devoaleze ce a facut Zetea in cei 4 ani atunci romanul ,,Arhipelagul Gulag,, a lui Soljenitin,e o carte de divertisment fata de Raportul Bogdan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here