DRUMUL SPRE NORMALITATE – Dan Ivan (USR PLUS): Felul în care avem grijă de cei vulnerabili, de bunicii noștri, ne definește ca oameni!

0
233

ADVERTORIAL. Zâmbetele celor care ne-au crescut ar trebui să poarte o valoare semnificativă pentru fiecare dintre noi. Trebuie să dăm dovadă de grijă constantă și substanțială față de cei cărora le datorăm ceea ce suntem noi astăzi! Vrem să realizăm această ambiție în primul rând prin dezvoltarea industriei de îngrijire a vârstnicilor și a persoanelor cu dizabilități.

 

Concret, vrem să creăm o rețea națională pentru asistență medicală și îngrijire geriatrică la standarde europene.  Avem nevoie de revigorarea și dezvoltarea cercetării și inovării în geriatrie și în celelalte discipline înrudite. Schimbările demografice, îmbătrânirea populației și creșterea numărului de persoane vârstnice cu viață activă fac ca piața de îngrijire din România să aibă un potențial uriaș de creștere a cerinței.

 

Prin dezvoltarea industriei de îngrijire vom putea oferi bunicilor noștri sprijinul de care aceștia au nevoie. În plus, prin portabilitatea asigurărilor de sănătate și a pensiilor la nivel european vom putea atrage un număr considerabil de clienți și din vestul europei. Vom oferi servicii de îngrijire atât pentru cererea internă cât și pentru cea externă, creând dezvoltarea economică a unui domeniu prea puțin valorificat în prezent.

 

Impactul dezvoltării industriei de îngrijire se va simți și asupra produsului intern brut al României și va avea ca și consecință reducerea semnificativă a facturii publice de sănătate. Se va stimula astfel și întoarcerea în țară a unui număr considerabil de specialiști în domeniul medical care în prezent activează în acest domeniu în alte țări europene. Doctori, asistenți medicali, asistenți personali profesioniști care în prezent activează în vestul Europei dar care au fost crescuți și educați în România vor avea contextul necesar pentru a se întoarce acasă.

 

Pentru ca sectorul de îngrijire geriatrică românesc să se dezvolte și să devină competitiv atât pe piața internă cât și pe cea externă este necesară, de asemenea, și investiția în sectorul de cercetare medicală universitară de vârf.

 

La nivelul universităților de medicină din România există deja secții de geriatrie, în plus, tradiția de cercetare în domeniul balneo trebuie luată în considerare!

 

Institutul de Gerontologie și Geriatrie condus de academician profesor Ana Aslan a fost fondat în anul 1952. Având ca obiect de activitate asistența medicală geriatrică, cercetarea și gerontologia socială institul a fost propus, în anul 1964, de către președintele Organizației Mondiale a Sănătății, ca model de institut de geriatrie pentru țările dezvoltate. Această moștenire trebuie reactualizată. Să nu uităm faptul că acest institut a fost primul institut de Gerontologie și Geriatrie din lume!

 

Este necesară refacerea Institutului Ana Aslan presupune reabilitarea corpurilor vechi și construirea unui corp de clădire nou, după modelul celui actual, refacerea bazinelor, a caselor din complex etc. În prezent, capacitatea este de 2.000 de cure de tratament pe an, iar în urma investiției s-ar putea ajunge la peste 10.000, fiind cel mai mare complex de acest tip din Europa Centrală și de Est.

 

În plus, este necesară investiția în rețeaua de Tratament Balnear și Recuperarea Capacității de Muncă, deținută de Casa Națională de Pensii: 13 hoteluri în stațiuni balneoclimaterice și transformarea acestor în centre Ana Aslan.

 

Grija pentru seniorii comunității noastre se poate transforma într-un demers profitabil atât la nivel social cât și la nivel economic, cu strategia și monitorizarea potrivită. Fondurile necesare realizării acestui plan ambițios se pot obține ca un pachet unitar prin fonduri europene, din cadrul Mecanismului pentru Redresare și Reziliență.

 

Din grijă pentru bunicii noștri trebuie să dezvoltăm serviciile deja existente și să creăm altele noi, astfel încât să lărgim accesul la îngrijire și tratament persoanelor vârstnice și vulnerabile din România și, în plus, să creăm cadrul necesar ca aceste servicii să fie, din nou, atractive și pentru potențialii beneficiari din alte țări europene.

 

Pe 6 decembrie avem oportunitatea de a schimba realitatea românească cu una fără hoție, în care cetățeanul și binele comun se află în centru deciziilor celor care se află la conducerea țării. Ne dorim o Românie fără hoție. Doar votul nostru poate aduce această realitate în peisajul politic românesc.

 

Măsurile de prevenție a răspândirii noului coronavirus impuse de autorități vor fi respectate și la secțiile de votare, suntem în deplină siguranță la vot. Nu trebuie să lăsăm teama temporară de virus să ne oprească să ne exercităm dreptul al vot. Să nu uităm că absența la urne va avea impact direct asupra dezvoltării țării noastre în următorii patru ani.

 

Pe 6 decembrie votează și tu o Românie fără hoție, votează USR PLUS la alegerile parlamentare!

 

* Acest material a fost comandat de Partidul Uniunea Salvați România (parte a alianței electorale „Alianța USR PLUS”) și realizat de operatorul economic SC Umbrella Art Crew SRL. Cod unic de identificare: 11200021



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here