PERFORMANȚĂ – Maramureșeanul Samuel Roman, campion național de tineret: “Visul meu continuă, medalia olimpică! Dar acum urmează Europenele”

0
1900

VISUL CONTINUĂ. Maramureșeanul Samuel Roman a devenit campion național la tineret, categoria 60 de kilograme. Bine, adolescentul sighetean, acum legitimat la CSȘ 2 Baia Mare, e obișnuit cu titlurile naționale, le-a obținut la toate categoriile de vârstă, acesta fiind al șaselea. Însă e cel mai valoros de până acum, pentru că înaintarea în vârstă crește nivelul concurenței și al pregătirii competitorilor.

 

El o ține pe a lui: continuă drumul spre visul său, care e o medalie olimpică la Paris, în 2024. Nu mă pricep la box mai mult decât un spectator, nu sunt unul care-și face filmări hilare de candidat pesedist în care lovește ca un țânțar deghizat în boxer din comediile cu Pierre Richard, simulând, prost, că știe ce face. În pofida acestui neajuns major, pe care poate că-l veți putea ierta-n timpul vieții noastre, cred că Samuel Roman are șansa de a urca pe podiumul Olimpiadei de la Paris.

 

Pentru asta, am un careu de argumente (nu le-am căutat): 1) e modest și își respectă antrenorii (mai ales pe fostul mare boxer Claudiu Râșco, pe care-l divinizează); 2) mănâncă box pe pâine (în pandemie, s-a antrenat afară, în fața curții, fără să scrâșnească o secundă); 3) crede fantastic în visul lui – și un vis, spuneam, ai două șanse: să-l visezi, sau să faci tot ceea ce depinde de tine pentru a-l trăi; 4) dă bine uppercutul de stânga la ficat.

 

În plus, acest adolescent a devenit campion național de tineret la doar 17 ani, după ce la jumătatea lunii martie, competiția a fost suspendată “din cauza virusului”, cum spune el. Trecuse în optimi de un congolez (n.red., naturalizat, tatăl său s-a mutat în România), 5-0, la puncte, pe care l-a făcut de două ori knockdown.

 

La începutul lunii, deși virusul nu a trecut, s-au mai relaxat legile și la Sala Polivalentă “Chauncey Hardy” din Giurgiu, Federația Română de Box a decis să organizeze finalul finalelor Campionatelor Naționale de Tineret. Adică să reia competiția de unde a rămas în martie.

 

Samuel Roman a boxat în semifinală cu Cristian Drăgan, un sportiv de la CSM Ploiești antrenat de celebrul Titi Tudor “Prosop”. În repriza a III-a, Samuel l-a făcut knokdown. Ploieșteanul a continuat, dar pentru scurt timp. A câștigat prin abandon. Samuel a explicat de ce: “Am dublat uppercut de stânga în ficat”.

 

 

Astăzi, sâmbătă, 3 octombrie, în finală, a boxat cu un sportiv de la Steaua București. A câștigat prin abandon în repriza a II-a. Același procedeu: uppercut de stânga la ficat, numărătoare, antrenor aruncând prosopul, victoria finală, titlul de campion național. Pare simplu, nu? Doar pare. A muncit mult pentru asta, e singurul maramurșean cooptat la Lotul Național de Tineret.

 

Mă roagă să scriu că le mulțumește și prin acest mod tuturor celor care au fost lângă el, în special antrenorului lui, maestrul Claudiu Râșco, dar și celorlalți oameni importanți din cariera sa actuală: Bogdan Bota și Cristian Nechita (“nepărat să-l amintiți și pe el, se implică și mă ajută foarte mult, mă antrenează psihic, face analize pentru meciuri – îmi studiază adversarii”).

 

Și dacă tot s-au terminat Naționalele cu victoria lui Samuel Roman, tânărul de doar 17 ani se gândește deja la următorul obiectiv: titlul de campion european, în noiembrie, în Muntenegru. Merge acolo să reprezinte România și nu se face să nu câștige, să cânte imnul național…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here