PENSII – Deputatul Duruș (USR): Asanarea abuzurilor nu trebuie să aibă culoare politică

0
111
Vlad Duruș

MODIFICARE. Camera Deputaților a votat propunerea legislativă de modificare a articolului din Legea 263/2010, cu privire la persoanele care au lucrat în grupa I și a II-a, pensionate înainte de 1 ianuarie 2011. Acestea au fost defavorizate în urma recalculării încheiate la finalul anului trecut în baza Legii 192/2015 și a HG 291/2017. Peste 63.000 de pensionari au pierdut majorări cu până la 50% a pensiei, prin creșterea abuzivă a stagiului complet de cotizare.

 

Parlamentarul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș, a încercat de aproape un an să determine Guvernul și majoritatea PSD-ALDE să îndrepte inechitățile create. După ce a depus interpelare către Ministerul Muncii, acesta a depus la începutul primăverii și propunere legislativă pentru modificarea Legii 263/2010.

 

„E o satisfacție personală că un proiect de lege care rezolvă discriminările suportate de mulți pensionari cu grupele I și II a trecut de plenul Camerei Deputaților. Sunt nouă luni de când am început primele demersuri. Ele s-au finalizat cu propunerea legislativă depusă la Parlament, în care am prevăzut punerea pe picior de egalitate, la calcularea pensiei, între cei ieșiți din activitate înainte de 1 ianuarie 2011 și cei pensionați după această dată. Guvernul PSD-ALDE i-a purtat prin tribunale ca să-și recâștige dreptul care li se cuvenea.

 

Mulți dintre ei nu au mai prins această reparație morală care li se face după votul de ieri din plen. Numărul lor se reduce în fiecare zi, pentru că sunt plini de boli profesionale și media de viață e cu aproape 10 ani mai mică decât media generală. De aceste persoane și-a bătut joc 33 de luni Guvernul PSD-ALDE. Mă bucur că au fost parlamentari PSD care au susținut drepturile acestor pensionari, au semnat pe propunerea mea și au votat în plen. Îndreptarea unor abuzuri nu trebuie să aibă culoare politică”, a declarat parlamentarul USR.

 

În cele 33 de luni menționate de deputat, unii pensionari au pierdut aproape 30.000 de lei din pensia care li se cuvenea. Legea votată nu le va aduce beneficiarilor, retroactiv, banii în buzunar. Conform unui principiu de drept, legea civilă nu se aplică retroactiv. Recuperarea sumelor se va putea face doar prin instanță. Legea va intra în vigoare de la 1 octombrie, cu un termen de recalculare a drepturilor de 12 luni – din păcate nu s-a menținut termenul de recalculare cerut de Duruș, de 6 luni, și nici intrarea în vigoare a legii imediat după publicare, care ar fi permis pensionarilor să-și primească mai repede pensiile majorate.

 

Conducerea Filialei USR Baia MareATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here