INUNDAȚII ÎN MARAMUREȘ – 15 localități din Maramureș, afectate de inundații: s-a făcut un prim raport asupra daunelor, nu sunt victime umane

0
307

CALAMITATE. Prefectul Rudolf Stauder, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Uregență Maramureș, a declarat că precipitațiile abundente din ultima perioadă, suprapuse pe un strat de zăpadă în zona înaltă de munte au contribuit la creșterea debitelor și nivelurilor cursurilor de apă din bazinele hidrografice ale județului.

 

S-au înregistrat, în interval de 24 de ore, precipitații în valoare de: 58 l/mp la stația pluviometrică Cavnic, 48,5 l/mp la stația pluviometrică Băiuț,  39,5 l/mp la stația pluviometrică Mara, 38,3 l/mp la stația pluviometrică Copalnic, 37 l/mp la stația pluviometrică Luhei, 34,9 l/mp la stația pluviometrică Bistra, 33 l/mp la stația pluviometrică Valea Vișeului și 32,1 l/mp la stația pluviometrică Leordina.

 

Au fost depășite cotele de apărare pe râurile Cavnic, Lăpuș, Iza, Mara și Sălaj. Scurgerile de pe versanți au contribuit la formarea de torenți și creșterea debitelor unor pâraie, văi și râuri care nu au putut fi preluate de secțiunile de scurgere a podețelor, podurilor și au ieșit din matcă.

 

Au fost afectate de inundații 15 unități administrativ-teritoriale (Târgu Lăpuș, Sălsig, Cupșeni, Ariniș, Coltău, Fărcașa, Lăpuș, Remetea Chioarului, Recea, Mireșu Mare, Ruscova, Petrova, Bârsana, Coaș și Oncești). Apele revărsate au inundat 4 gospodării și un obiectiv economic. Au fost afectate 4 poduri și 5 podețe, dar și apărări de mal. De asemenea, au fost degradate 13,7 km de străzi, 3,8 km de drum comunal și 8,4 km de drum agricol.

 

Materialul aluvionar transportat de șuvoaiele de apă (pietriș, nămol, material lemnos) a colmatat și afectat o sursă de alimentare cu apă în sistem centralizat. Au fost inundate 49,5 hectare de teren arabil, 5 hectare de pășuni și fânațe, dar și 2.000 mp de sere și solarii.

 

Prefectul Rudolf Stauder s-a deplasat în teren și a coordonat activitatea echipelor de intervenție din grupurile de suport tehnic care au intervenit în sprijinul comunităților locale din zonele afectate de inundații. Comitetele locale pentru situații de urgență au acționat cu utilaje și personal din cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență în scopul eliminării efectelor negative produse de inundații.

 

La această oră, tendința fenomenelor hidrometeorologice pe cursurile de apă din bazinele hidrografice este în scădere, a mai adăugat prefectul de Maramureș. În perioada următoare, vor fi constituite, prin ordin de prefect, comisii mixte care se vor deplasa în teren pentru evaluarea pagubelor produse la nivelul județului de fenomenele hidrometeorologice periculoase.

 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență MaramureșATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here