OFICIAL – Intensitatea vântului în timpul urgiei care a lovit Baia Mare: 104 km/h, furtună violentă de gradul 11, un pas până la… uragan

8
21190

CALAMITATE. Conform clasificării intensității vânturilor (scara Beaufort), fenomenul meteorologic care a avut loc în Baia Mare s-a încadrat la furtună violentă de gradul 11 – gradul 12 este maxim și este denumit… uragan.

 

În municipiul reședință al Maramureșului viteza vântului a atins 104 km/h, fenomenul meteorologic extrem fiind însoțit de grindină de mărimea bulgărilor de zăpadă, conform comunicatorului Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș, Dan Bucă, care a citat informații primite de la meteorologi (cel mai probabil de la Centrul Meteorologic Transilvania Nord).

 

Dacă cifra nu spune prea mult nespecialiștilor, două precizări: 1) în timpul unui uragan, viteza vântului este de la 119 km/h; 2) la precedenta mare calamitate din Baia Mare, din 18 septembrie 2017, viteza vântului a fost de 94 km/h, furtuna de atunci fiind încadrată la gradul 10.

 

Ca și în 2017, o parte a sistemului de alertă nu a funcționat, sau a funcționat defectuos, fapt care a accentuat pagubele materiale cauzate de furtună (numeroase autovehicule avariate și grav avariate – un copac s-a prăbușit în zona Două Veverițe peste o platformă încărcată cu trei autoturisme -, acoperișuri de blocuri și case smulse integral, cinci linii de alimentare cu energie electrică avariate (peste 3.000 de consumatori din Baia Mare, Lăpușel, Bozânta Mare și Berința), mai mulți copaci prăbușiți.

 

Inițial, pe sistemul de alarmare RoAlert a fost comunicat cod galben, apoi cod portocaliu, în care erau anunțate „grindină de dimensiuni medii și posibil mari, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice, averse torențiale de 25-35 l/mp”, iar codul roșu – pentru zona Baia Mare, Tăuții Măgherăuș, Baia Sprie -, comunicat similar cu cel de la cod portocaliu, având în plus „intensificări puternice ale vântului”, a fost instaurat la ora 16, dar nu a mai fost transmis tuturor celor care au instalat acest sistem.

 

Vijelia a parcurs Maramureșul, din zona sudică îndreptându-se către nord, astfel că la ora 21 a fost emis cod portocaliu pentru Borșa, Vișeu de Sus, Poienile de Sub Munte, Moisei, Săliștea de Sus, Vișeu de Jos, Repedea, Săcel, Bogdan Vodă și Dragomirești, semnalându-se “averse torențiale ce vor cumula 30…35 l/mp, grindină de dimensiuni medii, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice”. E probabil ca acest cod portocaliu să se transforme în cod roșu.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

8 COMENTARII

 1. De pe axanews.ro :
  „a fost transmisă o avertizare pentru populația din zonele Baia Mare, Baia Sprie și Tăuții Măgherăuș prin intermediul aplicației RO-ALERT. În contextul precizat și având în vedere faptul că, pentru personalul ISU Maramureș a fost prima utilizare în modul real a aplicației, a intervenit o eroare umană, nu una de sistem, care a făcut ca mesajul să fie transmis doar la ora 17.04.”
  „șeful ISU Maramureș a explicat faptul că, în cadrul aplicației RO-ALERT, există două platforme. Una pentru simulări, adică pentru exercițiu, instruiri, așadar „la rece”, și una activă pentru alertele reale. Angajatul ISU Maramureș, care se afla de serviciul la acel moment, a încurcat platformele și a urcat alerta pe cea destinată simulărilor. A observat că ceva nu este în regulă, după care a repetat operațiunea de încă două ori. Însă, cele două încercări au avut loc… tot pe platforma pentru exerciții. Abia după trei emiteri în gol ale alertei, și-a dat seama că a greșit și a urcat-o pe platforma bună. Atunci, însă, furtuna se încheiase. ”

  Adica habar nu avea ce sa faca operatorul aplicatiei. I-a luat ceva pana a sunat pe cineva care stia ce si cum sau a cautat pe net manualul, sa vada cum se transmite alerta.
  Daca era cutremur? Mureau oameni ca Janeta sau Dorel nu stiu sa foloseasca aplicatia?
  Faceti training oamenilor, iar daca nu sunt in stare, puneti-i pe liber si angajati oameni competenti, nu pile care stau degeaba si pun viata oemnilor in pericol.

  Sa mai zic ca miroase a neglijenta in servicu?
  CAPITOLUL II
  Infracţiuni de serviciu

  Art. 298

  Neglijenţa în serviciu

  Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

 2. Bine că ne-au dat RO ALERT sms după cea trecut furtuna cu mingile de golf , handicapații cu sa ne de-a in bajocură SMS Atenție pericol de grindina COD ROSU după 10 minute ce trecuse deja furtuna nu li rușine să despăgubească daunele provocate de incompetenta lor de a anunța populația înainte macar cu 10 min , mai ales că ei știau de situația din Salaj , Zalău

 3. Apoi dacă furtuna de aseară n-a fost fenomen cu potențial distructiv, poate îi arătați doamnei Denisa niște poze. Și privind viteza vântului uraganului, am verificat și eu și e corect ce au scris ziariștii, e de la 119 km/h.

 4. În plus de asta, uraganul își desfășoară activitatea doar asupra suprafețelor întinse de apă, a cărei temperatură trebuie să fie de aproximativ 26,5 grade Celsius!!!! Uraganul, sub denumirea aceasta, este specific Oceanului Atlantic. În alte părți deține alte denumiri (taifun-Oceanul Pacific în zona Asiei).

 5. Vreau să menționez faptul că ați „abuzat” de un concept pe care se pare că nu îl stăpâniți. Conform literaturii de specialitate din domeniul meteorologiei, un uragan este defapt un ciclon tropical, manifestat între latitudinile 8-15 grade la nord și sud de Ecuator. În fapt fie spus, Baia Mare se situează în zona temperată (România este traversată de paralela de 45 de grade latitudine nordică ceea ce o include în zona temperată!!!!), nicidecum în cea tropicală. Astfel, conceptul pe care l-ați utilizat este unul greșit! Rog presa ca înainte de a publica niște informații, să se documenteze mai bine asupra unui fenomen cu potențial distructiv, asta pentru a nu informa eronat populația.

  • Dacă te lovea e tine oare acea furtuna ce a fost in Baia Mare , îs curios daca mai aveai acuma chef să mai scri comentarii la acesta știre

  • D-na Denisa, cu tot respectul (pe care-l port oricărui alt comentator), dvs. induceți lumea în eroare. Noi nu suntem meteorologi (nici dvs. nu sunteți, altfel nu ați fi scris acest comentariu), ci oameni „de litere”. Implicit, pentru noi, cuvintele au exact proprietățile stabilite de lingviști. Conform definiției, „uraganul este un ciclon tropical cu viteză mare de deplasare (care atinge sau depășește 64 noduri/oră = 118 km/oră) și care se manifestă în special în Marea Caraibelor; prin generalizare orice vânt care atinge sau depășește 12 grade pe scara Beaufort”. Rețineți expresia finală: prin generalizare, „uraganul este orice vânt care atinge sau depășește 12 grade pe scara Beaufort”. De la furtună violentă de gradul 11 la uragan, gradul 12, e un pas. În Baia Mare, viteza vântului a fost de 104 km/h. Daunele, majore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here