OFICIAL – În Maramureș se organizează trei laboratoare de biologie moleculară pentru testarea suspiciunilor de coronavirus

0
1077

TESTĂRI CORONAVIRUS ÎN MARAMUREȘ. Din bugetul județului Maramureș, consilierii județeni au aprobat sumele necesare organizării a două laboratoare de biologie moleculară (în componența cărora este cuprins și un aparat de tip Real Time PCR, utilizat acum pentru testarea suspiciunilor de infectare cu coronavirus) și conducerea forului deliberativ a anunțat că la începutul acestei săptămâni (probabil marți, 7 aprilie) va fi aprobată suma necesară și pentru al treilea laborator, precum și faptul că se studiază posibilitatea finanțării și a celui de-al patrulea spital din județ, deși acesta nu este în subordinea Consiliului Județean. Iată detaliile…

 

Trei sigure

 

Toate cele trei unități spitalicești din Maramureș au fost/vor fi finanțate cu câte 450.000 de lei.

 

BAIA MARE. Primul spital, care a efectuat deja achiziția și care va porni testările cel mai probabil la finalul acestei săptămâni, este Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie din Baia Mare, acesta beneficiind, pe lângă suma de 450.000 de lei și de donații private în cuantum de 526.000 de lei (bani care au fost cheltuiți pentru amenajarea spațiului, reparații și dotări).

 

De asemenea, după efectuarea achiziției, Direcția de Sănătate Publică Maramureș a obținut, prin directorul Rareș Pop, de la Ministerul Sănătății cuprinderea celei mai mari părți a investiției (405.000 de lei din cei 450.000 de lei alocați de județ) în bugetul ministerului, așadar 405.000 de lei se întorc în bugetul județului – conducerea CJ Maramureș a anunțat că și acești bani, proveniți din fondul Ministerului Sănătății, vor fi alocați tot misiunii de combatere a pandemiei de coronavirus.

 

VIȘEU DE SUS. Cel de-al doilea laborator de biologie moleculară dotat cu un echipament de tip Real Time PCR va fi organizat la Spitalul Orășenesc din Vișeu de Sus, investiția din bugetul județului fiind deja aprobată (joi, 2 aprilie) în sumă de 450.000 lei. S-au dat asigurări că unitatea spitalicească are personal specializat pentru deservirea laboratorului.

 

SIGHETU MARMAȚIEI. Al treilea laborator de biologie moleculară dotat cu aparatură de testare a infecțiilor și care acum va fi folosit exclusiv pentru gestionarea crizei cauzate de pandemia de coronaviroză va fi organizat la Spitalul Municipal din Sighetu Marmației, o decizie deja luată, care va fi oficializată prin votul aleșilor județeni probabil marți, 7 aprilie, în ședință extraordinară. Suma repartizată va fi tot de 450.000 lei.

 

Deocamdată, însă, către Sighetu Maramației a mers la ultima rectificare bugetară, efectuată la mijlocul săptămânii trecute, suma de 50.000 lei, pentru plata serviciului de colectare a deșeurilor din singurul spațiu de carnatină din Maramureș aflat pe domeniul public, respectiv cel de la Liceul Tehnologic Forestier – aceste deșeuri sunt încadrate în regim de deșeuri periculoase.

 

BORȘA (cu semnul întrebării). În fine, un posibil al patrulea laborator de biologie moleculară ar putea fi organizat la Spitalul de Recuperare din Borșa, în acest caz investiția urmând să fie suportată din bugetul județului doar dacă se va găsi calea legală pentru finanțare, unitatea spitalicească nefiind în subordinea Consiliului Județean, ci a Ministerului Sănătății.

 

Cererea neoficială a fost deja făcută de consilierul județean Mihai Sorin Pop, căruia i s-a transmis să fie înaintate cereri oficiale ale unității spitalicești și Primăriei, urmând să se studieze posibilitatea de finanțare.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here