FAPT – Contract de 22 de milioane de lei în Maramureș, în licitație: statul a crescut valoarea extinderii Spitalului de Psihiatrie din Cavnic de 2,5 ori (!)

0
830

CONTRACT ÎN LICITAȚIE. Compania Națională de Investiții (CNI) SA, firmă a statului din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, licitează din nou contractul privind proiectarea și execuția reabilitării, modernizării și extinderii Spitalului de Psihiatrie din Cavnic, după eșecul din urmă cu un an, când constructorii au considerat valoarea contractului neatractivă.

 

De această dată, contractul a fost majorat substanțial, de 2,5 ori (!), procentual a crescut cu 253%, de la valoarea inițială, din noiembrie 2021, de 8,7 milioane de lei (exact: 8.708.606,28 lei – toate sumele din această scriere includ TVA) la 22 de milioane de lei (exact: 22.035.391,45 lei).

 

Motivația majorării substanțiale

 

Contactat de 2mnews, managerul spitalului, Marius Mărginean (foto mic dreapta), a explicat majorarea contractuală: “Proiectul nu s-a modificat decât într-o foarte-foarte mică proporție, însă noua valoare contractuală, stabilită de stat, prin CNI, care gestionează realizarea acestei investiții, are legătură cu o modificare legislativă a Comisiei Europene.

 

Conform acesteia, prețul minim pe metru pătrat la investițiile din sistemul medical european a fost crescut substanțial față de prețul la care se făceau investițiile de acest gen în România – nu aș vrea să greșesc, dar cred că acest prag minim este acum de 1.000 euro/mp (pentru comparație, la momentul reabilitării Spitalului Județean, prețul era de circa 400 euro/mp).

 

Sigur, au crescut și valorile componentelor din industria construcțiilor, carburantul, mâna de lucru, dar și prețul aparaturii medicale, care a crescut în medie de 3 ori. Însă, repet, nu noi implementăm acest obiect de investiție, ci statul, prin CNI”.

 

Contractul

 

Contractul de 22 de milioane de lei pentru reabilitarea, modernizarea și extinderea Spitalului de Psihiatrie Cavnic va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț, unde prețul are o pondere procentuală în decizia finală de 75% și experiența profesională de 25% (la licitația din noiembrie 2021, ponderea era de 60% preț și 40% experiență profesională). Ofertele sunt așteptate până în 5 ianuarie 2023, iar lucrarea trebuie finalizată în 14 luni (două luni sunt alocate pentru proiectare și 12 luni pentru execuția lucrării).

 

Ordinul privind alocarea finanțării acestei investiții a fost emis încă din 16 iunie 2020, iar banii vor fi plătiți, în cea mai mare parte, din bugetul statului, prin Ministerul Dezvoltării. Finanțarea este una semnificativă pentru o unitate spitalicească încadrată la clasificarea V, iar lucrările presupun reabilitarea totală a spitalului, dotarea la standarde europene (inclusiv cu ascensoare noi) și extinderea clădirii cu încă un etaj.

 

Ce se face

 

Acesta este cel mai important proiect din sistemul de sănătate din orașul Cavnic, lucrările presupunând reabilitarea totală a spitalului, dotarea la standarde europene (ascensoare noi, mobilier, aparatură medicală etc.), modernizarea rețelelor de distribuție a utilităților și extinderea clădirii cu încă un etaj.

 

În urma extinderii, la noul etaj va fi mutată Secția Îngrijiri paleative, care acum are 10 paturi contractate cu CAS și urmează să fie extinsă la 28 de paturi (inițial, cele 18 paturi suplimentare vor funcționa în regim privat, necontractate cu CAS, ceea ce înseamnă că beneficiarii vor plăti integral costurile, a precizat managerul spitalului).

 

În acest moment, Spitalul de Psihiatrie din Cavnic are 59 de paturi la secția Psihiatrie, 21 paturi la compartimentul Medicină internă și 10 paturi la compartimentul Îngrijiri paleative.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here