SENTINȚĂ DEFINITIVĂ – Șase persoane din Maramureș condamnate, într-o speță care a durat 6 ani, pentru dare de mită şi contrabandă cu țigări

0
1172

DARE DE MITĂ. În această lună, prin sentința definitivă a Curții de Apel Cluj, șase persoane din județul Maramureș care făceau contrabandă cu țigări au fost condamnate definitiv într-o speță care a început în urmă cu… aproape 6 ani. Cele șase persoane din Maramureș au fost reținute în decembrie 2014 de DIICOT, împreună cu alte cinci din județele Bacău, Brașov, Iași și Covasna.

 

Speța a început în octombrie 2014, când un ofițer de poliție judiciară al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației a denunțat la Serviciul Judeţean Anticorupţie Maramureş că inculpaţii i-au promis diverse sume de bani pentru a le furniza informaţii privind sistemul de supraveghere a frontierei de stat, care să le faciliteze introducerea în ţară prin contrabandă a unor cantităţi de ţigarete provenite din Ucraina.

 

De asemenea, banii au fost oferiţi pentru ca martorul denunţător să facă demersuri în vederea formulării unei soluţii de netrimitere în judecată, într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmaţiei, în care unul din inculpaţi era cercetat pentru comiterea altor infracţiuni de contrabandă.

 

În urma documentării speței, în decembrie 2014, procurorii DIICOT au desfăşurat percheziţii la peste 200 de adrese din Braşov, Bacău, Iaşi, Covasna şi Maramureş, vizate fiind trei grupări infracţionale specializate în contrabandă cu ţigări. Conform DIICOT, membrii reţelei ar fi introdus în ţară, în anii 2013-2014, nu mai puţin de 2 milioane de pachete de ţigări de contrabandă cumpărate din Republica Moldova şi din Ucraina, pe care apoi le-ar fi vândut în pieţe.

 

În 20 iunie 2019, cele șase persoane au fost condamnate de Tribunalul Maramureș la diferite pedepse cu executare sau suspendare, însă au făcut apel, sentința definitivă fiind emisă în 1 aprilie 2020, la aproape 6 ani de la reținerea acestora, magistrații Curții de Apel Cluj menținând sentința Tribunalului Maramureș.

 

Astfel, în urma apelului, ca urmare a cercetărilor efectuate de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Maramureş, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, în 1 aprilie 2020, Curtea de Apel Cluj, a admis apelul declarat de ANAF – DGRFP Cluj-Napoca şi AJFP Maramureş împotriva sentinţei penale a Tribunalului Maramureş, cu privire la inculpata Pipaş Mirela, pe care a condamnat-o la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită în formă continuată, contrabandă şi complicitate la contrabandă.

 

În această cauză, instanţa a mai dispus condamnarea definitivă celorlalți cinci inculpaţi la pedepse cu închisoarea: Covaci Anuţa (1 an şi 4 luni închisoare – pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită în formă continuată şi contrabandă); Haidu Rozalia (3 ani, 9 luni şi 10 zile închisoare – pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi instigare la contrabandă); Voicu Adrian (2 ani şi 6 luni închisoare – pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere); Naghi Andrei Daniel (2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare – pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă) şi Mihai Alin (2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare – pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă).

 

De asemenea, inculpaţii sunt obligați să plătească, în solidar, suma de 129.496 lei, reprezentând contravaloarea accizelor cantităţilor de ţigări de contrabandă, cu dobânzile şi penalităţile de întârziere aferente de la data creării datoriei vamale (26.11.2014) şi până la data plăţii efective.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here