OFICIAL – Baia Mare primește 2,6 milioane de euro de la UE pentru regenerarea ecosistemului râurilor Săsar și Firiza

0
1352

FINANȚARE. Pe râul Săsar (care traversează municipiul Baia-Mare) și afluentul său Firiza se va executa o regenerare a ecosistemului compromis în perioada de industrializare necontrolată. Obiectivul a devenit posibil după ce proiectul SPIRE (Smart Post-Industrial Regenerative Ecosystem) a fost declarat de Comisia Europeană singurul eligibil pentru finanțare din Europa de Est.

 

Proiectul băimărenilor a primit o finanțare de peste 2,6 milioane de euro (exact: 2.611.840,40 euro), prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), fiind dezvoltat în parteneriat de municipalitatea Baia Mare, Urbasofia, Indeco Soft, ARIES Transilvania, Zona Metropolitană Baia Mare, Universitatea din Agricultură Științe și Medicină Veterinară Cluj-Napoca și Clusterul Green Energy.

 

Conform dezvoltatorilor proiectului, SPIRE vizează o reamenajare de mediu, socială și economică pe termen lung în Baia Mare, facilitând trecerea acesteia de la fostul capital miner la un lider în domeniul proiectării și producției de mediu. Prin proiect se va crea “un sistem local de valori bazat pe servicii-cheie ale ecosistemului, fitoremediere adaptivă și gestionare inovatoare a terenurilor, pentru a începe un proces inteligent de reutilizare postindustrială”.

 

Soluția include instrumente de planificare inovatoare și de gestionare a terenurilor pentru regenerarea siturilor industriale, re-naturalizarea terenurilor urbane contaminate cu metale grele, poluate, prin procesul de fitoremediere pe termen lung și care să permită noi oportunități de dezvoltare bioeconomică. De asemenea, proiectul cuprinde și reintroducerea în circuit a Casei Schreiber, monument istoric situat în estul Centrului Vechi al municipiului.

 

Practic, 627 ha de terenuri de exploatare minieră și industrie grea din Baia Mare, ar putea fi recuperate și reutilizate ca peisaje productive renaturate, într-un proces de remediere. Conform comisarului european Johannes Hahn „orașele sunt cele mai recomandate pentru a concepe soluțiile care vor transforma viața în zonele urbane, de aceea Comisia Europeană acordă finanțare UE în mod direct orașelor, astfel încât acestea să poată testa ideile care le vor permite să devină locuri ideale pentru a trăi, a lucra și a inova”.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here