O PROBLEMĂ SISTEMICĂ – Află câți procurori sunt, de fapt, în Maramureș

0
1342

EXCLUSIV 2MNEWS – DEFICIT PROFESIONAL. Percepția: o țară jefuită, în care corupții prosperă. Rareori, aceștia sunt prinși, mai rar sunt deferiți justiției și, la fel de rar, sunt condamnați. Opinia publică își exprimă deseori oprobriul față de această situație, însă aproape niciodată nu i s-a explicat simplu și clar care sunt motivele pentru care este perpetuat acest fenomen. 2mnews a decis să corecteze neajunsul informativ.

 

Unul dintre punctele-cheie din supravegherea justei respectări/aplicări a legii este procurorul (magistratul acuzator într-un proces, care reprezintă interesul statului). Printre alte atribuții, procurorul este cel care efectuează urmărirea penală ce poate duce la trimiterea în judecată a unui suspect de comiterea unei infracțiuni, cel care sesizează instanțele judecătorești în cauzele penale. Explicațiile au fost subliniate pentru o mai bună înțelegere a rolului procurorului în combaterea infracțiunilor.

 

35 de procurori într-un întreg județ

 

În cea mai mare parte, opinia publică susține că sunt mulți corupți și reclamă că aceștia nu sunt deranjați de oamenii statului. Numai că în România (implicit și în Maramureș), deficitul de procurori este o problemă sistemică nerezolvată. În județul Maramureș există fix… 35 de procurori.

 

Da, în tot județul Maramureș, în toate cele 8 unități de parchet (Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, cele 5 Parchete de pe lângă Judecătoriile Baia Mare, Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Târgu Lăpuș și Dragomirești, și structurile județene ale DIICOT și DNA) există fizic 35 de procurori. Nu vă gândiți că schemele de personal ar trebui să cuprindă cu mult mai mulți, pentru că acestea par gândite tocmai pentru a exista un număr redus.

 

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș sunt 10 procurori, iar gradul de ocupare al organigramei este de 71,43% (ar trebui să fie 15). La Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare sunt 13 procurori (sunt prevăzuți 14, așa că gradul de ocupare este cel mai mare din județ: 92,86%), la Sighetu Marmației sunt 4 procurori (sunt prevăzuți 5 – grad de ocupare 80%), la Vișeu de Sus sunt 2 procurori (sunt prevăzuți 3 – grad de ocupare 66,67%), iar la Târgu Lăpuș și Dragomirești situația este similară: exsită un singur procuror (sunt prevăzuți câte 3 – grad de ocupare în ambele Parchete 33,33%). Total: 31 de procurori.

 

Deficitul este mai acut în cele două structuri județene ale DIICOT și DNA. Biroul Teritorial DIICOT Maramureș este condus de procuror șef Cristian Ioan Dragotă și mai are în organigramă… doar doi procurori (Delia Adomnicăi și Florin Doru Tohătan).

 

DNA Maramureș (este singurul Biroul Teritorial din țară, fiind în subordinea Serviciului Teritorial Cluj) este condus de procuror șef Ioan Tomoiagă și mai are în organigramă… un post de procuror, dar acesta nu este ocupat (și n-a fost aproape niciodată de la înființarea structurii). Practic, Tomoiagă este propriul său șef și singurul procuror al DNA în Maramureș.

 

Concluzie: în Maramureș există 35 de procurori (31 de procurori la Parchete, 3 la DIICOT și 1 la DNA). Cu acești 35 ar trebui documentată marea activitate infracțională, cu acești 35 ar trebui controlată/stârpită marea și mica corupție…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here