NU RĂMÂNE PE DINAFARĂ – După demisia din PSD, încă senatorul Liviu Marian Pop, zis PLM, vizează un post într-un organism consultativ plătit de stat

0
3665

REORIENTAREA POST-DEMISIE. Aproape imediat după ce a demisionat din PSD, (încă) senatorul maramureșean Liviu Marian Pop (46 de ani), s-a reorientat și va candida pentru un post de membru în Consiliul Economic și Social (CES), fiind propulsat pentru acest post de (pseudo)bugetar de șeful influentului ONG băimărean ASSOC (Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială), Florian Valeriu Sălăjeanu.

 

Probabil va reuși, datorită susținătorului – Sălăjeanu fiind fost secretar de stat în Ministerul Muncii, președinte al Comitetului de Readaptare și Integrare a Persoanelor cu Handicap din cadrul Consiliului European și vicepreședinte al Colegiului Național al Asistenților Sociali din România.

 

Practic, Sălăjeanu, împreună cu alt băimărean, Ștefan Dărăbuș (președintele HHC-România), sunt cele mai influente persoane în privința strategiilor (și finanțărilor) asistenței sociale de orice tip din România. Deci, PLM are prima șansă de a ocupa poziția de membru întâi în Plenul CES, iar apoi în Biroul Executiv al CES. Dar ce este acest CES?

 

“Celebrul” CES este un organism consultativ al Parlamentului şi al Guvernului României, cu personalitate juridică și finanțat de la bugetul statului cu o sumă anuală de aproape 8,5 milioane de lei. Din acești bani, peste jumătate (4,5 milioane de lei) sunt cheltuiți pentru „indemnizatii plătite unor persoane din afara unității” (practic, conducerea și membrii Plenului – de exemplu, un membru în plenul CEx-ul este retribuit cu o indemnizație lunară de 4.368 de lei + 2.184 de lei ca membru într-un din numeroasele comisii ale CES; președintele, vicepreședinții și cei 3 membri din conducerea executivă au indemnizații semnificativ mai mari, evident).

 

Plenul Consiliului Economic şi Social este constituit din 45 de membri (15 de la patronate, 15 de la sindicate și 15 de la ONG-uri), incluzând preşedintele şi vicepreşedinţii. Aceștia au un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit. Biroul executiv al Consiliului Economic şi Social este alcătuit din 7 persoane: preşedinte (Iacob Baciu – președintele Confederației Sindicatelor Democratice din România – CSDR), cei 3 vicepreşedinţi şi câte 3 membri (câte unul de la patronate, sindicate și ONG-uri). În acest moment, o poziție de membru în CEx-ul CES este liberă.

 

În limbaj politic, “CES este o jucărie bine finanțată din banii statului, creată pentru ca marii lideri de confederații patronale, sindicate și ONG-uri să aibă senzația că decid ceva”. Acest CES “este consultat obligatoriu asupra proiectelor de acte normative iniţiate de Guvern sau a propunerilor legislative ale parlamentarilor”.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here