EXCLUSIV – Cât costă și când trebuie finalizat gazoductul Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Borșa: execuția lucrării este introdusă în licitație

1
2397

GAZ ÎN MARAMUREȘUL ISTORIC. Mileniul III, anul 2020: în Maramureș, din 76 de UAT-uri (municipii, orașe, comune), doar 26 sunt racordate la rețeaua de gaz. Adică sub 35% din localitățile din județ beneficiază de un serviciu inclus în normalitate încă de la jumătatea secolului trecut.

 

Ce s-a făcut până acum

 

Pentru că cele mai mari aglomerări urbane din județ încă neracordate la rețeaua de gaze naturale sunt în Maramureșul istoric, încă de pe vremea când parlamentarii județului erau pensionarii de astăzi s-a discutat despre construirea unui gazoduct în zona Sighetu Marmației – Vișeu de Jos – Borșa. S-a discutat – rețineți expresia măcar pentru că e corectă. În afară de discuții, până prin 2017 nu s-a făcut nimic.

 

Atunci, maramureșeanul Gheorghe Șimon (foto mic dreapta), originar din Vișeu de Sus, a fost numit ministru al Economiei și una dintre primele sale decizii a fost să îl numească ca director general al Societății Naționale de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Mediaș (companiei din subordinea Ministerului Economiei), pe Ioan Sterian (tot el e director general și acum). Sterian a promis că va duce la finalizare proiectul gazoductului din Maramureșul istoric.

 

Și a început proiectul practic, cu proiectarea traseului (aproape 89 de kilometri, care va traversa municipiul Sighetu Marmației, orașele Vișeu de Sus, Dragomirești, Săliștea de Sus și comunele Sarasău, Vadu Izei, Giulești, Oncești, Bârsana, Strâmtura, Rozavlea, Șieu, Bogdan Vodă, Vișeu de Jos, Săcel și Moisei), cu obținerea tonelor de avize (de la la păduri, agricultură, parcurile naționale, mediu, cultură etc.), includerea lucrării în în planul de investiții al Transgaz (în septembrie 2019), declararea proiectului ca fiind de importanţă naţională (pentru a putea fi bugetat de urgență – în urma unui troc politic în care Șimon a convins PSD să dea aviz pozitiv propunerii PNL pentru funcția de ministru al Economiei lui Virgil Popescu, în schimbul ca acesta să promoveze proiectul de bugetare prin Hotărâre de Guvern, ceea ce s-a întâmplat în mai 2020) și, în fine, prin introducerea lucrării în licitație deschisă, ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câteva zile.

 

Cât costă și cât durează

 

Așadar, în acest moment, gazoductul din Maramureșul istoric își așteaptă constructorul. Ofertele se depun până în 22 ianuarie 2021, iar durata contractului este de 3 ani (36 de luni), însă durata de execuție a lucrărilor, după atribuirea contractului, a fost stabilită la 1 an și jumătate (18 luni).

 

Valoarea totală estimată a achiziției, care include cheltuielile diverse și neprevăzute și rezervele de implementare este de 111.251.567,07 lei + TVA (echivalentul a peste 27 de milioane de euro, sumă care include TVA).

 

Banii necesari realizării gazoductului vin exclusiv de la Transgaz, care în primul semestru al acestui an a înregistrat un profit de peste 231 de milioane de lei (la finalul lunii trecute, compania a împrumutat, de la BCR, 360 milioane lei pentru investiții).

 

În septembrie 2019, directorul Departamentului de Proiectare şi Cercetare al Transgaz, Mihai Leontin Leahu, a făcut public faptul că Transgaz a decis ca gazoductul din Maramureșul istoric să se lege cu gazoductul Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei, prin realizarea unei conducte Borșa – Vatra Dornei.

 

Ce se mai face acum

 

În contextul începerii acestui proiect, administrația județeană le-a cerut primarilor din localitățile neconectate la rețeaua de gaze naturale să facă proiectele de finanțare a racordării localităților la rețeaua de gaz în urma unor parteneriate între UAT-uri, pentru a fi eligibili (respectiv pentru a avea un punctaj mai mare și a fi aprobată finanțarea prin POIM – fonduri europene gestionate de Ministerul Fondurilor Europene, acum fiind disponibile 236 de milioane de euro în acest sens, cu câte maximum 25 de milioane de euro pe proiect, însă se acordă punctaj maxim proiectelor care presupun racordarea la rețea a peste 3.000 de gospodării).

 

Președintele Consiliului Județean Maramureș, liberalul Ionel Bogdan (foto mic dreapta), a anunțat că administrația județeană va acorda asistența tehnică tuturor primăriilor din Maramureș care sunt implicate în acest proces, pentru ca proiectele de finanțare prin POIM-uri să fie eficiente.

 

Cătălin VISCHI

 

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Aceste fonduri, promise de domnul presedinte Ionel Bogdan, nu sunt pentru racordarea la gaz a localitatilor ci pentru bransarea la retele de gaz a noilor consumatori casnici in localitatile unde exista deja retea de gaz. Deci, localitatile din Maramuresul Istoric nu au cum sa acceseze aceste fonduri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here