NEATRACTIV – Nu vrea nimeni să fie procuror DNA în Maramureș: niciun candidat pentru postul scos la concurs de CSM

0
872

EXCLUSIV 2 MNEWS – MAGISTRAȚI. La sfârșitul lunii ianuarie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a scos la concurs 29 de posturi de procurori în cadrul structurilor DNA, unul dintre acestea fiind repartizat singurului Birou Teritorial din structura instituției anticorupție, cel din Maramureș, aflat în subordinea Serviciului Teritorial Cluj.

 

Conform legii, pentru a activa în cadrul DNA, un procuror trebuie să aibă o vechime de minim 10 ani ca magistrat, să nu fi fost sancționat disciplinar, să aibă o conduită morală ireproșabilă și o bună pregătire profesională.

 

Concursul constă dintr-o probă scrisă și una care constă în evaluarea a 5 rechizitorii semnificative întocmite de candidat în ultimii 5 ani de activitate. Perioada de înscriere a candidaților s-a încheiat, iar pentru postul de procuror DNA la Biroul Teritorial Baia Mare… nu s-a înscris niciun candidat.

 

În acest moment, structura DNA din Maramureș funcționează cu un singur procuror, respectiv procurorul șef DNA din Maramureș, Ioan Tomoiagă (care a câștigat postul de conducere la concursul din octombrie 2021 – a luat al doilea cel mai mare punctaj din țară, 93,74 puncte), el având un mandat de 3 ani, până în 13 octombrie 2024 (mandatul mai poate fi prelungit cu o perioadă de cel mult 3 ani).

 

Biroul Teritorial Baia Mare al DNA a fost înființat în 7 noiembrie 2011 și de-a lungul celor 10 ani de existență a avut în foarte puține momente mai mult de un procuror în componență, deși organigrama prevede încă un post de execuție. În acest moment, în Maramureș există doar 35 de procurori: 31 la Parchete, 3 la DIICOT și 1 la DNA.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here