ÎN SFÂRȘIT – La 140 de ani de la introducerea curentului electric în România, Electrica introduce electricitatea și în cătunul maramureșean Cornățea din Poienile de sub Munte

0
676

EXCLUSIV – 2MNEWS. În anul 1882, inginerul civil britanic Charles Augustus Hartley, o celebritate a epocii victoriene, aducea din Statele Unite ale Americii de Nord primul generator electric cu care a iluminat Palatului Comisiei Europene a Dunării, grădinile şi cheul din fostul sat pescăresc și actualul oraș Sulina.

 

La 140 de ani de la respectivul eveniment, considerat momentul incipient al alimentării cu energie electrică în România, Electrica a introdus în licitație extinderea rețelei electrice de distribuție publică din comuna maramureșeană Poienile de sub Munte către cătunul Cornățea. Pentru aceasta, firma Distribuție Energie Electrică România SA disponibilizează o sumă estimată la 2,8 milioane de lei (exact: 2.852.701,61 lei, sumă care include TVA și care este echivalentă cu circa 577.000 euro). Investiția este cofinanțată de Consiliul Județean Maramureș, conducerii administrației județene aparținându-i și inițiativa (și insistențele la Electrica – să îndeplinească o normalitate).

 

Practic, banii vor fi acordați pentru realizarea unei linii electrice de medie tensiune (pe lângă drumul comunal), cu racord subteran, întinsă pe stâlpi de beton și stâlpi de fibră de sticlă. De asemenea se vor realiza două posturi de transformare. Zona, una foarte greu accesibilă, este locuită de de circa 100 de suflete, în case din lemn.

 

În cătunul în care există cea mai mică școală din România – o căsuță din lemn cu o singură cămăruță de circa 12 mp, câteva bănci, o masă, o sobă și o tablă, și cu un atipic semn distinctiv (o tablă pe care este înscris cu creta „Ministerul Educației Naționale – Școala Primară Poienile de sub Munte – Maramureș” -, unde învață acum 6 copii din clasele I-IV, aceasta este singura clădire electrificată (cu un generator, începând din anul 2015, grație ONG-ului Free Mioriţa).

 

Restul locuitorilor, însă, trăiesc ca-n evul mediu, fără conexiuni la rețelele de apă, canalizare, gaze naturale și energie electrică. Cu mult noroc, s-ar putea ca peste circa un an, cătunul să fie iluminat. Durata de execuție a lucrării de introducere a rețelei de energie electrică în cătunul Cornățea este de 8 luni (o lună proiectarea și obținerea avizelor și 7 luni execuția propriu-zisă). Contractul, pentru care se așteaptă oferte până în 3 martie 2022, va fi atribuit pe criteriu Cel mai bun raport calitate – preț (unde prețul are o pondere de 80% din decizia finală, 10% garanția lucrării și 10% garanţia echipamentelor – care sunt de minim 3 ani).

 

Lumina în cătunul Cornățea, un moment istoric care așteaptă acum, în al treilea deceniu al celui de-al treilea mileniu, un constructor care să-și lege numele de această normalitate, care în România a devenit o realizare (păstrând proporțiile, ca și cea a englezului Charles Hartley).

 

* Foto: @Ioan Beuca, @Free Mioriţa – Iulian Angheluță, @haivas.ro

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here