MODIFICARE – Împrumutul de 130 de milioane de lei al Primăriei Baia Mare poate fi folosit și pentru alt tip de plăți decât a fost decis inițial

0
1068
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

EXPLICAȚIILE UNUI FAPT ASCUNS. 23 iunie 2020 era o zi de marți (ziua cu ceasurile rele…). Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care pe vremea aceea controla majoritatea în Consiliul Local Baia Mare, i-a convins pe 17 din cei 23 de aleși în forul deliberativ al urbei, care oricum se aflau pe ultima sută de metri a mandatului (unii dintre ei fiind dependenți de decizia lui Cherecheș de a mai fi puși și în toamna acelui an pe un loc eligibil în vehiculul politic tractat de primar), să aprobe contractarea unui credit de 130 de milioane de lei. La acea vreme, Baia Mare mai avea încă trei credite în plată, iar cel aprobat în acea zi de 23 iunie 2020 era cel mai mare credit luat vreodată de municipalitate.

 

Cum era inițial

 

Din prea mult elan proletar, din surescitare, din neatenție la scrupulozitatea unor funcționari, proiectul a fost aprobat fără să se dea importanță prea mare modului specific pentru care puteau fi cheltuiți cei 130 de milioane de lei: “pentru asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile”, fiind menționate expres 31 de proiecte pentru care putea fi utilizat noul credit.

 

Creditul a fost contractat în 18 noiembrie 2020, de la BCR și trebuie rambursat în 15 ani (în primii 3 ani nu se plătesc decât comisioane și dobânzi bancare), până la 18 noiembrie 2035. Până acum din acest credit s-au tras 49,42 milioane de lei (doar în acest an s-au tras 29,03 milioane de lei) și, conform estimării Primăriei, creditul va fi epuizat complet anul viitor, în 2023 (totuși, estimarea este greșită, doar dacă nu are loc un hold-up se poate împlini, altfel, cel mai probabil se vor scoate bani până în anul 2024).

 

Am încercat să explic pe înțelesul tuturor ce e cu acest credit (ultimul/cel mai recent accesat de Primăria Baia Mare), pentru că în această săptămână regulile jocului s-au schimbat, fapt care nu a fost făcut public și nici explicat. Această scriere îndreaptă “scăparea” autorității publice.

 

Ce s-a modificat și care este explicația

 

Ce s-a schimbat? În principal, modul în care pot fi cheltuiți banii. Dacă până acum era statuat printr-o Hotărâre a Consiliului Local Baia Mare (nr. 179/2020) că banii sunt “pentru asigurarea prefinanțării și/sau cofinanțării proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile”, acum hotărârea a fost anulată și completată cu “și a cheltuielilor neeligibile”.

 

De ce e semnificativă această modificare? Pentru că, în cele mai multe mari proiecte cu finanțare nerambursabilă (așa-numitele “proiecte cu fonduri europene”), noi ne încadrăm la finanțări în procentaje extrem de mici față de alte municipalități, fiind obligați să suportăm cea mai mare parte a proiectelor europene din banii orașului.

 

De ce facem asta? A explicat chiar primarul Cherecheș, că el are alte standarde și atunci proiectele depuse de Baia Mare nu respectă la virgulă tot ce impun europenii să plătească, acestea fiind denumite cheltuieli neeligibile. Adică, săraci fiind, ne permitem să fim elitiști și în loc să plătim cofinanțări de 2-5%, plătim în plus cheltuieli neligibile semnificative, de multe ori acestea depășind 50% din valoarea totală a proiectului.

 

Sigur, pentru că nu dă bine electoral să se spună că face respectivul proiect din banii noștri (ceea ce poate oricine) și cu o mică parte cofinanțată din fonduri nerambursabile, nu se spune, lăsând publicului impresia (falsă) că “Uite ce descurcăreți suntem noi, am făcut obiectivul X cu bani europeni”. Doar că nu e așa.

 

Cei care vor să se convingă de veridicitatea acestei expuneri/explicații, au ca argument un articol 2mnews publicat în vara acestui an, care devoalează faptul că marile proiecte “cu finanțare nerambursabilă” din Baia Mare sunt plătite, de fapt, în cea mai mare parte din bugetul local, cofinanțările + cheltuielile neeligibile ajungând la… 70% din valoarea totală (aveți articolul, cu exemple concrete, AICI).

 

Acesta este motivul pentru care primarul Cherecheș le-a cerut consilierilor locali să aprobe să poată plăti din creditul de 130 de milioane de lei nu doar cei 2-5% ceruți cofinanțare, ci și cei 50-70% din valoarea totală a proiectului care au fost respinși de finanțator (UE) pentru că nu se încadrează în limitările impuse. Poate că așa reușește și Primăria Baia Mare să finalizeze creditul de 130 de milioane de lei anul viitor, așa cum a estimat. Mai sunt vreo 80 de milioane de lei și 12 luni. Hai că se poate!

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here