ATÂT AU PUTUT – Marile proiecte cu finanțare nerambursabilă din Baia Mare sunt plătite, de fapt, în cea mai mare parte din bugetul local: cofinanțări de… 70%

0
1161
Primăria municipiului Baia Mare

FINANȚARE NERAMBURSABILĂ… MINORITARĂ. Cei mai “ieftini” bani sunt banii europeni. Mai exact, o administrație publică locală care vizează dezvoltarea localității are la dispoziție posibilitatea de a atrage finanțări nerambursabile pentru un proiect de dezvoltare. Aceste finanțări se acordă procentual, în mare parte din cazuri finanțarea nerambursabilă este 98%, ceea ce înseamnă că pentru un asemenea proiect de dezvoltare administrația publică locală ar avea nevoie doar de 2% din valoarea totală a proiectului (așa-numita cofinanțare).

 

Însă nu toate proiectele se încadrează în termenii liniilor de finanțare accesate, caz în care procentul de 98% ca finanțare nerambursabilă acordată de UE se calculează din valoarea lucrărilor care se încadrează în regulament, restul trebuind să fie achitat/plătit de administrația locală (sunt așa-numitele cheltuieli neeligibile). Baia Mare este una dintre campioanele plăților neeligibile. Un fel de „Te întinzi mai mult decât ți-e plapuma, plătește!”.

 

Din această cauză, municipalitatea accesează proiecte cu finanțare europeană din care componenta majoritară este… bugetul local. Scrierea de față a analizat patru dintre ultimele proiecte cu finanțări europeane nerambursabile anunțate de administrația publică locală controlată de edilul Cătălin Cherecheș ca pe mari realizări, în fapt acestea fiind plătite 50-70% din bugetul local.

 

Precizare: toate sumele din prezenta scriere cuprind TVA.

 

  1. Realizarea infrastructurii adecvate pentru locuirea socială “Pintea Viteazu”: 37.618.950,72 lei. Din această sumă, scăzând valoarea eligibilă, orașul ar trebui să cotizeze cu 60,30% (!), adică cu 22.694.267,59 lei (cofinanțarea de 2% și cheltuielile neeligibile). Practic, suma nerambursabilă atrasă este de 39,70%.

 

  1. Dezvoltarea infrastructurii de locuire socială și acces la serviciile de bază pe Craica: 23.987.939,09 lei. Din această sumă, scăzând valoarea eligibilă, orașul ar trebui să cotizeze cu… 68,80%, adică cu 16.495.212,51 lei (cofinanțarea de 2% și cheltuielile neeligibile). Practic, suma nerambursabilă atrasă este de 31,20%.

 

  1. Centrul Comunitar Multifuncțional Vasile Alecsandri: 2.535.430,48 lei. Din această sumă, scăzând valoarea eligibilă, orașul ar trebui să cotizeze cu 49,30%, adică cu 1.250.244,76 lei (cofinanțarea de 2% și cheltuielile neeligibile). Practic, suma nerambursabilă atrasă este de 50,70%.

 

  1. Extindere Centru Social Multifuncțional Azil de Noapte: 4.300.694,35 lei. Din această sumă, scăzând valoarea eligibilă, orașul ar trebui să cotizeze cu 66,60%, adică cu 2.864.173,36 lei (cofinanțarea de 2% și cheltuielile neeligibile). Practic, suma nerambursabilă atrasă este de 33,40%.

 

De asemenea, la toate aceste proiecte cheltuielile conexe “ce pot apărea pe durata implementării proiectelor” trebuie asigurate din bugetul local al municipiului Baia Mare.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here