TRANZACȚIE – Familia Pintea-Goga, noul administrator al Hotelului Diafan: este în pregătire achiziția hotelului scos la vânzare anul trecut cu 2 milioane de euro

0
16387

DETALIILE VÂNZĂRII UNUI HOTEL. Surse de pe piața imobiliară și surse implicate direct au confirmat, pentru 2mnews, că administrarea unicului hotel de trei stele din centrul istoric al municipiului Baia Mare, Hotel Diafan, a fost preluată de familia Sorina Pintea & Ovidiu Goga, tranzacția (achiziția) care presupune achiziția imobilului fiind în stadiu avansat.

 

Cine e vânzătorul

 

Hotel Diafan funcționează în Centrul Vechi din Baia Mare (str. Piața Libertății nr. 14). A fost inaugurat în urmă cu 11 ani, în 6 octombrie 2011. Clădirea de secol XVI a fost cumpărată prin 2003 de afaceristul local Vasile Zah, prin firma Diafan SRL (pe care Vasile Zah o controlează, având 90% din părțile sociale, asociat minoritar fiind fiul său, Otniel Claudiu Zah, 39 de ani – deține10% din părțile sociale ale firmei).

Imobilul, edificat într-un amalgam al stilurilor gotic și renascentist, era de mult nefuncțional, după ce fusese sediul unei secții de croitorie. Reabilitarea a fost făcută după un proiect al arhitecților Ștefan Pășcuț și Ildiko Mitru (de la 9 Opțiune SRL), iar interioarele au fost decorate de designerul Marius Mureșan. Zah a reabilitat 7 ani la clădire și a susținut că și-a investit toți banii în acel proiect din care a rezultat un mic hotel de trei stele, cu 11 camere,

 

Tentativa eșuată

 

În vara anului trecut, Zah a anunțat vânzarea hotelului (257 mp de teren și o construcție cu subsol, parter, două etaje și mansardă), oferind drept de preemțiune instituțiilor statului (Direcția Județeană pentru Cultură, Consiliul Județean Maramureș și Primăria Baia Mare). Oferta de vânzare a fost la prețul de 2 milioane de euro + TVA. Statul (prin Direcția Județeană pentru Cultură) și județul (prin Consiliul Județean) au respins oferta indiferent de preț. Explicațiile erau de bun simț: 1) lipsa banilor și prețul; 2) lipsa din obiectul de activitate al activităților hoteliere; 3) clădirea nu este monument istoric de importanță, fiind inclusă în clasa B (importanță locală).

 

Primăria Baia Mare a făcut și ea documentația de respingere a ofertei, semnată/asumată de primarul Cătălin Cherecheș, toate cele trei comisii ale Consiliului Local au avizat pozitiv și în unanimitate propunerea primarului (respectiv să respingă oferta de cumpărare), dar proiectul de respingere a fost supus votului plenului, edilul a întors-o ca la Ploiești și le-a cerut aleșilor locali să voteze… să-l cumpere.

 

Se aprobă propunerea primarului care e mandatat să negocieze prețul de cumpărare. Sigur, orașul n-are bani nici să treacă strada (e drept, nici de hoteluri n-are nevoie, doar doctorul în economie de la cârma administrației crede că are), așa că nu se-ntâmplă nimic nici cu decizia asta, așa cum nu s-a întâmplat nimic cu mai toate proiectele importante ale urbei.

 

Cine sunt cumpărătorii

 

Deși, în aparență, firma Diafan SRL s-a prăbușit în perioada pandemiei, cifra de afaceri scăzând de la 1,3 milioane de lei (2019) la aproape jumătate (778.911 lei în 2021), principalul indicator economic, profitul, arată contrariul. Respectiv, dacă înaintea pandemiei familia Zah a obținut un profit net anual de 487.000 lei, anul trecut acesta a urcat la 581.000 lei (adică a înregistrat o creștere procentuală a profitului net de 19,2%).

 

La un an de la eșuarea tentativei de a vinde Primăriei Hotelul Diafan, Zah a ajuns la un acord cu familia Sorina Pintea & Ovidiu Goga (cel mai probabil acest acord presupune o sumă mai mică decât cea solicitată de Zah în vara anului 2021). În această fază, cei doi au preluat administrarea hotelului (un soi de închiriere a afacerii), urmând ca după avizarea unui credit bancar să se efectueze tranzacția de vânzare-cumpărare, iar soții Pintea-Goga să devină proprietarii Hotelului Diafan.
Ovidiu Goga și Sorina Pintea (foto mic dreapta) controlează firma Sov Consulting SRL, ai cărei cofondatori sunt din aprilie 2007. Sorina Pintea a ieșit din firmă în perioada în care a activat în administrație (ca manager al spitalelor TBC și Județean, iar apoi ca ministru al Sănătății), aceasta fiind manageriată exclusiv de Ovidiu Goga. În 2013, Ovidiu Goga (49 de ani), originar din Cluj-Napoca, iese din firmă, cesionând părțile sociale tatălui său, Ștefan Goga (77 de ani), originar din Târgu Jiu.

 

Totuși, Ovidiu Goga (care este și cofondator al Institutului pentru Acțiune Civică și Organizarea Societății ACTA și al Asociației Întreprinzătorilor Maramureș) a rămas o perioadă îndelungată în postura de director general al firmei de consultanță în atragerea finanțărilor nerambursabile. Acum, atât Ovidiu Goga, cât și Sorina Pintea sunt angajați în firma SOV Consulting pe postul de consultant senior.

 

Anul trecut, firma SOV Consulting a raportat o cifră de afaceri de 1,15 milioane de lei și un profit net de 116.000 lei, obținut cu 17 angajați.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here