MIZĂ – Administrația din Budești i-a dat în judecată pe vecinii din Băiuț, pentru stabilirea liniei de hotar: în joc sunt pășuni montane

1
903

LITIGIU. Comunele maramureșene Budești și Băiuț au cel puțin 3 puncte comune: sunt învecinate (cu hotarele), au primari noi aleși (Simion Pop la Budești și Viorica Maciuc la Băiuț) și din același partid (PNL). Implicit, n-are avea niciun motiv să nu se-nțeleagă. Totuși, cei din Budești i-au dat în judecată pe cei din Băiuț, în 15 februarie 2021. Motivul litigiului: stabilirea liniei de hotar între cele două comune.

 

Speța, care va fi soluționată în contenciosul administrativ și fiscal al Tribunalului Maramureș, are la bază o problemă veche, care datează din urmă cu vreo 7 ani (conform precizărilor primarului din Budești, Simion Pop) și care se referă la includerea pe teritoriul administrativ al comunei Băiuț al unor pășuni montane, din zonele Prisaca și Prislop, folosite de crescătorii de animale din Băsești.

 

“Nu e vorba despre o neînțelegere administrativă, pentru că aceste pășuni au fost și sunt folosite de budeșteni din vechime, sunt și înscrise în Registrul agricol ca atare, însă atunci când s-a făcut delimitarea administrativă a UAT-urilor au fost trecute, dintr-o greșeală, considerăm noi, la comuna Băiuț. Iar acum, pentru ca oamenii care le folosesc să poată să obțină subvențiile de la APIA trebuie să reglăm această problemă și nu o putem face decât în acest mod, prin justiție, pentru că înregistrarea terenurilor la comuna Băiuț s-a făcut prin Ordin de Prefect. Implicit, noi trebuie să dăm în judecată și Prefectura, în contencios administrativ, pentru anularea respectivului ordin. Nu există altă soluție pentru a putea reglementa problema”, a precizat, pentru 2mnews, primarul comunei Budești, Simion Pop.

 

Din postură de pârât, conducerea administrativă a comunei vecine, Băiuț, deși admite că terenurile au fost folosite de budeșteni, susține că nu se mai poate face nimic, pentru că respectivele pășuni sunt înscrise în Coala Funciară pe teritoriul Băiuțului.

 

“Limita UAT-urilor luată în discuție este situată în zona montană (n.red., în Munții Lăpușului), unde sunt pășuni situate pe un teren greu accesibil și pe care le foloseau budeștenii și ei au rămas ci ideea că le aparțin. Însă, am vorbit și cu secretarul comunei, nu se mai poate face nimic, pentru că aceste terenuri sunt întabulate acum pe comuna Băiuț și sunt înscrise în CF ca atare”, a explicat primarul comunei Băiuț, Viorica Maciuc.

 

* Foto: @cabanedeinchiriatmaramures.wordpress.com

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here