MINCIUNA DE 48 DE ANI – După aproape o jumătate de secol, aflați adevărul: Bazinul Olimpic din Baia Mare nu e olimpic, nu are dimensiunile necesare omologării

0
9193

FAPT – ADEVĂR. … am o veste bună și una rea, dar o să-ncepem scrierea cu cea rea, lăsând-o pe pe cea bună la urmă, să-ncheiem dezastrul într-un mod pozitiv. Bazinul Olimpic “Gheorghe Demeca” din Baia Mare, edificat în urmă cu 48 de ani, pe Bulevardul Unirii nr. 14A, în imediata vecinătate a Sălii Sporturilor, nu a fost niciodată și nu este nici acum acreditat ca bazin olimpic. Și nici nu poate fi, pentru că atunci când a fost construit, în 1975-1975, în plin elan proletar, a fost omisă importanța unei caracteristici esențiale: lungimea.

 

Astfel că bazinul nu are exact 50 de metri lungime, ci doar circa 49,7 metri. Lipsesc câțiva centimetri… Sigur, chiar dacă era construit de comuniști la dimensiunea din proiect, de 50 de metri – dar atunci se construia mai mult “la ochi”, proletar, „Las’, tovarășe, că-i bine ș-așa, să raportăm realizarea tovarășilor de la Județeană!” -, tot nu era suficient, condiția omologării de Federația Internațională de Înot (FINA – singura recunoscută de Comitetul Olimpic Internațional pentru administrarea internațională a sporturilor nautice) – în privința lungimii fiind ca aceasta să fie de 50,03 metri.

 

Informația a fost confirmată din două surse oficiale: șefii Ministerului Sporturilor și Complexului Sportiv Național „Lascăr Pană”, respectiv ministrul Novák Carol Eduard (la momentul anunțului alocării ultimei sume necesare finalizării reabilitării bazinului descoperit) și directorul CSN Sorin Ovidiu Andrei, adică reprezentanții la vârf ai instituțiilor ale statului proprietare a bazinului “olimpic”, care nu e olimpic.

 

Bazinul acoperit nu poate fi omologat ca olimpic din cauza nerespectării condiției privind lungimea. Mai nou, din 2009, după modificarea regulamentului de omologare olimpică, și al lățimii (are doar 8 culoare, trebuie să aibă 10). Însă lungimea nu a avut-o niciodată, e mai scurt de 50 de metri, lipsesc câțiva centimetri. Putem organiza competiții naționale, dar recordurile din bazinul de la Baia Mare nu sunt omologate ca fiind naționale, din această cauză, a explicat directorul Sorin Andrei.
Reguli pentru omologarea olimpică
Pentru ca o piscină să poată fi omologată ca bazin olimpic de FINA trebuie să aibă următoarele dimensiuni: lungime 50,03 metri, lățime 25 metri cu 10 culoare și adâncime minimă 2 metri (este recomandată însă adâncimea de 3 metri), cu un volum de apă minim de 2,5 milioane de litri.
Există, de asemenea, o recomandare (nu o cerință obligatorie, dar se ține cont de ea) pentru temperatura apei și intensitatea luminii. Temperatura apei pentru bazinele olimpice trebuie să fie 25-28 grade Celsius, iar intensitatea minimă a luminii este 1.500 lucși.

În acest moment, în România există doar trei bazine olimpice (omologate FINA) cel de la clubul Dinamo (singurul care funcționează) și cele de la Otopeni și Târgu-Mureș (inaugurate de un an, dar care… stau închise).

 

… la final vestea bună

 

Am promis-o la începutul scrierii. Vestea bună este că bazinul descoperit din Baia Mare, cel situat în spatele Bazinului Olimpic acoperit care nu e olimpic și transformat timp de 25 de ani în ștrand, până în anul 2010 când a fost închis pentru a fi reabilitat (fapt care s-a întâmplat abia din 2019 încoace, în ritm de melc), va putea fi omologat ca bazin olimpic, acesta fiind modificat special în acest sens, având acum dimensiunile FINA, respectiv lungime 50,03, lățime 28 metri şi 10 culoare de înot.

 

Care este stadiul actual al lucrărilor care par a nu se mai termina la acest obiectiv și care este adevărul (și mai ales necesarul) despre alocările financiare, contractori și termenele de execuție, aflați marți, 11 octombrie 2022 (adică mâine), dintr-un articol edificator al 2mnews.

 

* Foto: @CNS Lascăr Pană Baia Mare

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here