MARAMUREȘ – Amplasarea noului depozit temporar de deșeuri în Șomcuta Mare a căzut, pe moment: la presiunea cetățenilor, aleșii locali au dat înapoi

1
4159

ALT EȘEC GENERAT DE EȘECUL SMID. Amplasarea în Șomcuta Mare a noului depozit temporar de deșeuri din județul Maramureș a fost, deocamdată, oprită. La presiunea cetățenilor, prezenți în număr mare (peste 100, susțin surse 2mnews de la fața locului) la ședința în cadre Consiliul Local Șomcuta Mare trebuia să aprobe dezmembrarea a 3 hectare de teren din locul numit Tăietura din pășunea comunală, aleșii locali au decis să respingă proiectul.

 

În consecință, pentru a evita o decizie definitivă a problemei, primarul Gheorghe Buda l-a retras de pe ordinea de zi, mai ales că unii consilieri (chiar din partidul primarului, PSD) și-au cerut scuze public cetățenilor prezenți la ședință, promițând că nu vor vota niciodată vreun proiect prin care să se realizeze depozitul de deșeuri pe teritoriul orașului.

 

Totuși, constituirea unui nou depozit temporar de deșeuri rămâne stringentă în județul Maramureș, în contextul în care depozitele temporare existente (amplasate la Teplița și Satu Nou de Jos) nu au autorizație de mediu (retrasă din cauza depășirii cantităților pentru care au fost autorizate) și începând deocamdată unica soluție de a depozita deșeurile este la Oradea, dar și aceasta este valabilă doar până în 31 martie 2021, după această dată bihorenii anunțând în scris conducerea administrativă a județului Maramureș că nu vor prelungi facilitatea.

 

În acest moment, operatorii de salubritate din județ se descurcă la nivel de avarie: Herodot Grup (care operează în nord) are ca variantă depozitul de la Oradea, însă pentru că nicio autoritate publică din județ nu se angajează să suporte costurile suplimentare, caută o soluție temporară pe plan local, în acest sens fiind vizată o fostă platformă industrială, aflată în proprietate privată.

 

Cei de la Drusal continuă să opereze depozitul de la Satu Nou de Jos, fără autorizație de mediu, în baza unei decizii ilegale a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Însă această decizie expiră în 15 martie, moment de la care trebuie găsită o altă soluție pentru deșeurile din sudul județului.

 

Cert este că în acest moment, din cauza strategiei lipsite de transparență și legalitate cu care au acționat aministrațiile județene și ale orașului Șomcuta Mare, amplasamentul stabilit pe pășunea din Șomcuta Mare pare o soluție eșuată, aleșii locali trecând aproape în totalitate de partea cetățenilor.

 

Această situație ingrată în care este în acest moment județul Maramureș este cauzată de eșecul proiectului de constituire a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, cauzat de infracțiuni penale nesancționate de instituțiile abilititate, deși s-au cheltuit peste 100 de milioane de euro din banii UE, ai României și ai Maramureșului.

 

Două părți bune, totuși, pentru ce s-a întâmplat astăzi la Șomcuta Mare: 1) locuitorii orașului și-au asumat rolul de cetățeni și au luat poziție fermă împotriva derapajului de la legalitate și moralitate al celor pe care i-au ales să-i reprezinte; 2) aleșii locali din Șomcuta Mare au început să respecte legea, respectiv să facă ședințele pe comisii, obligatorii înaintea supunerii la vot a unui proiect de hotărâre (astăzi au stat vreo 2 ore înaintea ședinței de Consiliu Local în ședințe pe comisii).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here