EXCLUSIV – Un producător de ouă din Maramureș investește 1,35 milioane de lei în construirea unei noi hale cu capacitatea de 49.000 de găini prin care își dublează producția

0
2398

INVESTIȚIE FERMĂ AVICOLĂ BĂSEȘTI. Producătorul de ouă și paste Ramisa Impex SRL, înregistrat în Cehu Silvaniei (jud. Sălaj) și care are capacitatea de producție în satul maramureșean Băsești, este în fază pre-execuțională avansată cu un proiect investițional estimat la 1,35 milioane de lei, care prevede construirea unei noi hale de circa 2.800 mp și cu capacitatea de 49.021 găini ouătoare.

 

Firma deține pe platforma industrială localizată în extravilanul satului Băsești, pe un teren de circa 6.400 mp, lângă DJ 108D, o fermă avicolă formată dintr-o hală cu capacitatea autorizată de 49.560 de găini ouătoare, o fabrică de nutrețuri combinate, două silozuri de 1.700 tone și anexele aferente producției (bazine de apă, rampe de spălare cu filtre, stații de epurare, incinerator, camere de depozitare/sortare automată a ouălor).

 

Activitatea de creștere a găinilor ouătoare se desfasoara într-un singur ciclu anual (65 de săptămâni), pe principiul “totul plin-totul gol”(de la popularea și până la depopularea fermei).Lângă ferma de găini ouătoare, firma deține o fabrică de paste făinoase produse cu ouă provenite din ferma proprie, după rețete autohtone, fără aditivi și cu tehnologie italiană de vârf.

 

Noua hală, care va fi edificiată pe un singur nivel, cu înălțimea 19,5 metri, va necesita o investiție de 1.358.857 lei (sumă care include TVA), conform devizului.

 

Firma Ramisa Impex Szász, care face parte din Cooperativa Agricolă Zucărean din Băsești (împreună cu alte 8 firme din domeniul zootehnic), aparține soților Sándor István și Szász Eva Juliana (primul, administrator, a doua – asociat unic) și în 2022 a închis cu o cifră de afaceri de 6,82 milioane de lei (creștere de 67%) și un profit net de 1,35 milioane de lei (creștere de 182%), indicatori financiari realizați cu 19 angajați, dar și datorii de 5,11 milioane de lei.
Fermele avicole din România totalizează peste 70 de milioane de găini, aproximativ jumătate dintre acestea fiind găini ouătoare (restul sunt crescute pentru carne), care produc anual peste 6 miliarde de ouă, dar țara noastră nu se află în primii 10 producători globali – Maramureșul se situează pe locul 2 la nivel național după numărul de centre de ambalare a ouălor de consum (după județul Mureș). În perioadele de vârf de consum (Crăciun şi Paşte) producţia internă nu face faţă cererii şi atunci se aplează la importuri semnificative.

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here