LOVITURĂ DE TEATRU – Viceprimarul demis din Vișeu de Sus revine în funcție, cel puțin temporar: hotârârea a fost de două ori atacată în instanța de judecată, atât prefectul Stauer, cât și demisul Grad cerând anularea acesteia

0
1508
Marius Grad, Vasile Coman „Vărzaru'”

DIFEREND – ÎN JUSTIȚIE. Demiterea viceprimarului orașului Vișeu de Sus, Marius Grad, ordonată de primarul Vasile Coman zis Vărzaru’ și pusă în aplicare de consilierii locali ai urbei, a fost atacată în instanța de judecată de două ori, atât prefectul Rudolf Stauder, cât și cel demis cerând anularea hotărârii în contencios administrativ. Instituția Prefectului Maramureș a înregistrat cererea luni, 27 noiembrie 2023, iar Grad a înregistrat-o marți, 21 noiembrie 2023. Ambele spețe vor fi soluționate de Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Maramureș.

 

Surse implicate și decidente au precizat pentru 2mnews că există mai multe deficiențe în Hotărârea Consiliului Local Vișeu de Sus prin care Grad a fost demis din funcția de viceprimar. În primul rând, Codul administrativ prevede demiterea în baza unui motiv temeinic, însă acesta nu a fost prezentat/motivat în raportul argumentativ care stă la baza proiectului devenit hotărâre în urma votului din Consiliul Local Vișeu de Sus (practic, Grad a fost executat ca pe timpurile staliniste, fără raport de motivare, fără să i se dea ocazia să vorbească/să se apere de eventuale acuze, inexistente tocmai din motivul precizat).

 

Apoi, această hotărâre de demitere, care a fost inclusă intempestiv în ședința Consiliului Local Vișeu de Sus, pe lista suplimentară, a fost eronat redactată, cerând aprobarea nu a demiterii, ci a propunerii primarului de demitere a viceprimarului. Chiar și buletinele de vot sunt pentru aprobarea propunerii primarului de demitere.

 

Procedural, după acest demers/vot, consilierii trebuiau să voteze demiterea (în primă fază fiind doar de acord cu o propunere a primarului). Tot așa trebuiau făcute și a doua serie a buletinelor de vot. Însă această fază a procedurii nu s-a mai efectuat, oamenii considerând că l-au demis legal pe Grad, îndeplinindu-i pofta/ordinul lui Coman Vărzaru’.

 

În această situație, cei de la Juridicul Instituției Prefectului Maramureș au semnalat o nerespectare a procedurii, considerând-o ilegală/incompletă, iar prefectul Stauder a atacat respectiva hotărâre în contencios administrativ, cerând anularea ei (cererea de anulare a actului emis de CL Vișeu de Sus fiind înregistrat de Instituția Prefectului Maramureș la 27 noiembrie 2023).

 

Cu aproape o săptămână înaintea demersului prefectului și demisul Grad a atacat hotărârea în contencios administrativ, cerând același lucru: anularea actului emis de forul deliberativ al urbei.

 

Până la o decizie definitivă a instanței de judecată, Grad revine în funcția de viceprimar în Vișeu de Sus (hotărârea este suspendată de drept până la pronunțare). 2mnews urmărește derularea acestei spețe, pentru a-i informa pe cei interesați.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here