LA COLECȚIE – A devenit funcțional și laboratorul de testare COVID-19 de la Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare: avem 6, funcționează 4

0
885

TESTE COVID-19 – MARAMUREȘ. Miercuri, 24 noiembrie, la Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare a fost pusă în funcțiune (acreditată) platforma integrată de diagnostic molecular (PCR-Real Time) care va realiza teste pentru identificarea noului coronavirus SARS-CoV-2, dar și alte testări (cum ar fi cele de oncologie, susține conducerea unității spitalicești).

 

Deocamdată se pot efectua 96 de teste pe zi, zice conducerea spitalului, fără a comunica de ce se pot realiza un număr atât de mic de teste pe zi, în contextul în care doar valoarea echipamentelor (plătite din pușculița județului, gestionată de Consiliul Județean Maramureș) a fost de 443.870 lei, iar spitalul a plătit (din bugetul propriu – și la fel de public), în plus, amenajarea spațiului.

 

De aceea, 2mnews completează informația: pentru că deși administrația județeană cumpără la foc automat aparatură de testare pentru COVID-19 (s-au achiziționat până acum 6 din care doar 4 sunt funcționale/acreditate, cele de la spitalele de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, Municipal Sighetu Marmației, Orășenesc Vișeu de Sus și, acum, Județean din Baia Mare), n-avem personal calificat pentru deservirea acestora.

 

Din cauza lipsei de personal specializat, chiar dacă se vor acredita și cele 2 laboratoare dotate (adică PLĂTITE), dar care stau inutile (cele de la fostul TBC și de la Direcția Sanitar-Veterinară), numărul testelor zilnice va crește foarte puțin. În afară de Spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare se lucrează într-un singur schimb în aceste laboratoare. De altfel, pe lângă numărul ridicol de teste făcute în întreg județul (cu o medie actuală de sub 300/zi; până în 21 noiembrie s-au făcut 35.559 de teste), se poate observa că diferența dintre momentul în care era funcțional un singur laborator și astăzi, când sunt funcționale 3 (de astăzi, 4), este redusă.

 

Să revenim la noul laborator COVID-19: pacienții testați la Spitalul Județean vor fi automat înscriși în platforma națională Corona Forms gestionată de STS, urmând a fi anunțați prin sms dacă sunt pozitivi – automat informația ajunge și la Direcția de Sănătate de Publică, care introduce datele în sistemul de monitorizare a pacienților COVID-19.

 

Dacă vor să se testeze pentru COVID-19 la noul laborator de la Spitalul Județean, maramureșenii trebuie să plătească 300 de lei și să-și facă programare. Prețul este plătit pentru testarea la cerere, pentru testarea recomandată de medic (adică dacă persoana se încadrează în definiția de caz (expunere directă, simptomatologie), testarea se realizează gratuit.

 

Dacă ne întrebați pe noi despre cum e prețul unui test la cerere, vă răspundem: enorm, ca-n toate spitalele din Maramureș unde s-au cumpărat echipamente din banii maramureșenilor. De ce ni se pare așa? Pentru că în acest moment, un test Standard Q Covid – 19 Ag (produs de SD Biosensor Inc. din Coreea de Sud – lider mondial în domeniul diagnosticării in vitro, adică cel mai bun test din lume, cu o sensibilitate de 96,52% și o specificitate de 99,68%, agreat UE, evident) costă fix, da fix-fix 69 lei + TVA.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here