INVESTIȚIE – Circa 21 de milioane de lei pentru înființarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare menajeră în comuna maramureșeană Cernești

0
1585

INFRASTRUCTURĂ EDILITARĂ. Administrația publică locală din comuna maramurșeană Cernești, controlată de edilul Mircea Aurel Deac, a introdus în licitație un contract de aproape 21 de milioane de lei (exact: 20.821.617,85 lei, sumă care include TVA), care vizează înființarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă și de canalizare a apelor uzate menajere (acesta va fi deservit și de o stație de epurare). Proiectul investițional este finanțat din fonduri nerambursabile de la statul român, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

 

Contractul va fi atribuit pe criteriul Cel mai mic preț, iar ofertele sunt așteptate până la 10 ianuarie 2024. Lucrările trebuie finalizate în 3 ani (36 de luni).

 

Primarul Mircea Deac a explicat ce presupune acest proiect investițional: „În privința sistemului de alimentare cu apă, se vor realiza două captări de izvoare, Guruiete și Petrii, o rețea de aducțiune de aproape 3 kilometri și o rețea de distribuție a apei de 25.160 metri (peste 25 de kilometri), precum și 337 de branșamente individuale în localitățile Cernești, Ciocotiș, Fânațe, Brebeni, Trestia și Izvoarele.

 

De asemenea, va fi montată o stație de tratare a apei cu două rezervoare de înmagazinare de câte 300 mc fiecare, care, conform calcului hidraulic al rețelei de alimentare cu apă, vor asigura atât consumul populației, cât și rezerva în caz de incendiu.

 

Sistemul de canalizare va fi realizat dintr-o rețea de canalizare gravitațională de circa 11 kilometri, realizată din tuburi PVC, și o rețea de refulare de 4,5 kilometri, realizată din polietilenă de înaltă densitate. Vor fi 300 de cămine de racord.

 

În plus, din cauza topografiei terenului, pentru preluarea apelor uzate menajere vor fi montate 11 stații de pompare amplasate subteran și o microstație de pompare, precum și o stație de epurare care va fi amplasată în localitatea Cernești. În primă fază această stație de epurare va avea o capacitate de deservire pentru 2.000 de locuitori echivalenți, însă în etapa următoare, printr-un proiect viitor, o vom extinde până la capacitatea de 4.000 de locuitori echivalenți”.

 

* Foto generică

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here