INVESTIȚIE – Aramis Invest din Baia Mare pune în funcțiune o centrală fotovoltaică cu putere instalată de 4,29 MW, în urma unei investiții de circa 20 de milioane de lei

0
7627

DUPĂ MOBILĂ, PRODUC ȘI ENERGIE. Firma băimăreană Aramis Invest, cel mai mare producător și exportator român de mobilă, a primit licență de exploatare a unei centrale fotovoltaice cu o putere instalată de 4,29 MW, edificată în urma unei investiții de circa 20 de milioane de lei (sumă care include TVA). Panourile fotovoltaice au fost montate pe acoperișurile halelor de producție de pe platforma Aramis, localizată în Baia Mare, pe strada Speranței nr. 3-5.

 

Consumul anual de energie necesar funcționării firmei Aramis este de aproximativ 80 MWh/an, iar prin centrala proprie societatea va acoperi parțial consumul de energie electrică din timpul zilei, vârfurile de consum urmând a fi acoperite din rețeaua publică de alimentare cu energie electrică.

 

Aramis Invest, controlată de antreprenorii Vladimir Iacob (60%) și Marius Șelescu (40%), este cel mai mare furnizor de mobilier tapițat (canapele) și saltele al holdingului IKEA și cea mai mare firmă din economia Maramureșului, la finalul anului trecut raportând (pentru prima oară în istoria economică a județului) o cifră de afaceri de peste 2 miliarde de lei (2,08 miliarde de lei) și un profit net de 43,17 milioane lei, realizate cu 5.292 de angajați – ocupă locul 1 în topurile celor mai mari afaceri și celor mai mari angajatori din județ și locul 2 în topul celor mai mari profituri în anul 2022.

 

În urma facilităților oferite de stat pentru producerea de energie verde, mai multe firme mari consumatoare din Maramureș s-au înscris pentru accesarea de fonduri financiare nerambursabile care să acopere parțial investițiile în centrale fotovoltaice. Cele mai mari proiecte în acest sens au fost avansate de producătorul de componente pentru industria aeronautică UACE, care are cele mai mari două proiecte de centrale fotovoltaice din Maramureș, pentru unitățile de producție de la Dumbrăvița și Tăuții Măgherăuș, ambele cu capacitatea de producție de 9,46MW, cu posibilități de stocare a energiei produse.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here