EXCLUSIV – Au început lucrări de reparații majore, cu scafandri, la sistemul de golire al Barajului Strâmtori-Firiza: investiție de circa 3 milioane de lei

1
3758

INVESTIȚIE. La Barajul Strâmtori-Firiza au început lucrări de reparații majore, care vor dura circa 6 luni, la ansamblul golire de fund și mecanismele acestuia. Lucrările totalizează o investiție de circa 3 milioane de lei (exact: 2.914.171,96 lei, sumă care cuprinde TVA) și au fost contractate de Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureș, prin licitație publică, la finalul lunii noiembrie 2021, autorizația de construire fiind eliberată joi, 13 ianuarie 2022, când au și început lucrările.

 

Acumularea Strîmtori-Firiza, situată pe strada Imașului din Baia Mare, pe cursul râului Firiza, la circa 10 km amonte de municipiul reședință de județ, a fost dată în funcțiune în anul 1964 și înmagazinează un volum de aproximativ 16 milioane mc apă. Barajul alimentează cu apă brută municipiul Baia Mare şi oraşul Baia Sprie și are rolul de a produce energie electrică și de a atenua undele de viitură.

Directorul SGA Maramureș, Ioan Mararu-Nicoară, a precizat pentru 2mnews că este una dintre cele mai ample lucrări care se execută la sistemele și instalațiile esențiale ale barajului de la realizarea sa încoace. “Mare parte din lucrări constau în înlocuirea sau reparația unor componente (vane, instalații electrice etc.) ale ansamblului de conducte, entanșarea prizelor, înlocuirea unor echipamente electro-hidro-mecanice uzate”, a declarat directorul SGA Maramureș.

 

Descărcătoarele de adâncime amplasate în corpul barajelor, denumite goliri de fund sau intermediare, sunt tubaţii metalice care străbat corpul barajelor la câţiva metri deasupra talvegului și care permit evacuarea (parțială sau totală) a apei din lacul de acumulare în cazul debitelor crescute în perioadele de viitură, în cazul realizării unor revizii/reparații – de asemenea, acestea au rolul de a spăla depunerile de aluviuni din zona amonte de piciorul barajului.

 

Lucrările sunt gestionate de Uzinsider General Contractor SA București, firma care gestionează hidroagregatele (uzinele hidroelectrice) care produc energie electrică din acumularea Firiza. Firma este controlată de Emanuel Babici și Constantin Savu (care dețin fiecare câte 37% din acțiuni), asociați minoritari fiind Florea Rontea (2%), Andrei Ioan Minculescu (2%) și Ana Maria Albeș (1%) – 20% din acțiunile firmei sunt deținute de Uzinsider SA.

 

În 2020, firma bucureșteană a raportat o cifră de afaceri de 13,22 milioane de lei și un profit net de aproape 3 milioane de lei obținut cu 30 de angajați. Lucrarea va fi executată cu subcontractori, cel mai mare fiind echipa de scafandri Nemo Pro Diving din Eforie Nord, condusă de Ilie Jeciu (care sosește mâine în Baia Mare). Scafandri vor lucra la mari adâncimi, unde temperatura apei este extrem de scăzută și în condiții de vizibilitate aproape 0.

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here