INVESTIGAȚIE – Cristi Șerban de la Inside Media și Cristina Crenci (Popovici) de la Art Tradition Production au măsluit licitația pentru Crăciun în Maramureș 2017

0
2770

ADEVĂRUL DESPRE SIFONAREA BANILOR. Întrebare: Ce faci când comiți o infracțiune și ești prins? Răspuns: Dacă ești în România, recunoști, plătești prejudiciul și, gata, ai scăpat. Strategia se numește acord (pe care-l faci cu procurorul) pentru recunoașterea vinovăției.

 

Bine, primești o condamnare penală cu suspendare, așa, de sanchi, să creadă prostimea că ți s-a întâmplat ceva, dar de fapt nu ți se întâmplă nimic: dai înapoi o parte din banii comiși din infracțiune (cei pe care pot să-i demonstreze procurorii ocupați că i-ai încasat din infracțiune), ești acoperit prin anonimizare până și de rușinea publică (Trăiască GDPR-u’! – protecția datelor). Deci, nu află nimeni nimic. Viața ta continuă fericită, făcând contracte groase cu instituțiile statului, cu dedicație.

 

Din nefericire pentru această țară jefuită de nevinovați, acest debut de scriere pe tipologia Radio Erevan se întâmplă și în realitate. Studiu de caz: măsluirea unei licitații publice pentru o manifestare organizată de Consiliul Județean Maramureș în perioada de tristă amintire când instituția administrativă a județului era condusă de pesedistul Gabriel Valer Zetea.

 

Cristi Șerban (Inside Media) și Cristina Crenci/Popovici (Art Tradition)

 

E publică informația că DNA a instrumentat magistral o speță: administratorii a două firme din Maramureș au deturnat licitația pentru evenimentul Crăciun în Maramureș – ediția 2017 și că ei și-au recunoscut vinovăția urmând să returneze, cel mai probabil, în urma deciziei instanței, 114.554 lei (plus niște dobânzi și penalități) Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

 

Bine, cei doi administratori au nume și prenume, iar firmele au denumiri, adică identități. Iată-le:  Cristian Ionel Șerban (cunoscut în urbe sub numele Cristi Șerban) de la firma Inside Media SRL și Cristina Crenci (fostă Popovici, la data comiterii faptelor) din Borșa, apărută ca asociat majoritar al firmei abonate Art Tradition Production SRL, după retragerea (cel puțin oficială) din firmă a lui Doru Dăncuș. Era firma care doar ea știa să monteze scene și sonorizări la acțiunile plătite din bani publici în județul Maramureș. O apropiată a soției președintelui CJ Maramureș de la data comiterii faptelor (Gabriel Valer Zetea).

 

Cristi Șerban de la Inside Media SRL și Cristina Crenci/Popovici de la Art Tradition Production SRL și-au recunoscut comiterea infracțiunilor, vor fi condamnați la un an închisoare cu suspendare (termenul de supraveghere este de 2 ani) – atât s-a negociat procuror-avocați – și, cel mai probabil, vor plăti cei 114.000 de lei. Ura și la gară!

 

… însă scrierea de față explică de ce rezoluția procurorilor suferă de autosuficiență și această clamată victorie este, de fapt, o înfrângere: au mers doar până la stratul 1 al infracțiunii.

 

S-a descoperit o picătură dintr-un ocean

 

Înainte de explicații, să aflăm de ce se cer acești bani (114.000 de lei) de Ministerul Economiei? Pentru că în 2017, Consiliul Județean Maramureș, controlat în totalitate de pesedistul Gabriel Valer Zetea (avându-l ca prim-locotenent pe vicepreședintele Doru Dăncuș – foto mic stânga), a disimulat costurile reale totale ale mega-manifestării Crăciun în Maramureș. Până atunci, suma cheltuită pentru Crăciun în Maramureș era decisă printr-o singură hotărâre a CJ Maramureș.

 

În 2017, acești bani au fost disimulați după următoarea strategie: o parte minusculă (cei descoperiți cu surle și trâmbițe de procurori) au venit de la bugetul de stat, prin Ministerul Turismului, unde secretar de stat era borșeanul Gheorghe Bogdan Tomoiagă (numit în martie 2017, la presiunea lui Zetea și acceptul lui Liviu Dragnea) – în fotografia mare, de deschidere, îl aveți pe Tomoiagă chiar în spatele lui Zetea, cel cu cravată roșie de pionier/pesedist. Practic, Miniserul Turismului (condus pe atunci de Mircea Titus Dobre) a făcut un protocol cu CJ Maramureș, plătind această sumă pentru închiriere scene, servicii de realizare materiale promoţionale și servicii de realizare spectacol lasere.

 

Procurorii au zis și cei doi (Cristina Crenci/Popovici, zisă și interfața lui Doru Dăncuș, și Cristi Șerban – administratori ai unor firme abonate la contracte cu instituții publice din județul Maramureș) au recunoscut că s-au înțeles să depună oferte identice tehnic la licitația organizată de Ministerul Turismului (vă spuneam, o picătură într-un ocean), au mințit în declarațiile oficiale că sunt competitori (când ei se asociaseră în infracțiune) și, indiferent cine urma să fie desemnat câștigător, fiecare să-și facă partea din contract. Respectiv, Dănc… pardon, Crenci/Popovici cu scenele, iar Șerban de la Inside Media cu tipăriturile.

 

Acum, dacă a zis DNA că Cristina Crenci (fostă Popovici la data comiterii faptei) de la insolventa Art Tradition Production SRL (firma creată de Dăncuș) și Cristi Șerban de la Inside Media SRL au comis infracțiuni (fals în declarații și deturnarea licitațiilor publice) pentru a pune mâna pe “fabuloasa” sumă de 114.000 de lei, Ministerul Economiei, în calitate de succesor legal al Ministerului Turismului (care nu mai există), n-a avut ce face și s-a constituit parte civilă.

 

În fapt, la Crăciun în Maramureș 2017 s-a tocat cea mai mare sumă de bani cheltuită vreodată pentru o manifestare publică organizată de administrația județeană și plătită din pușculița județului.

 

Vă reamintesc celor care ați fost pe Lună în acel an, sau celor care ați sesizat criza de lecitină din farmacii, că în 2017 a fost adus Ștefan Hrușcă cu tot staff-ul său și plimbat pe la concerte în tot județul (s-au plătit 8 concerte ale lui Hrușcă), au fost aduși zeci de ambasadori, s-a inclus în manifestare sărbătorirea a 25 de ani de Consiliu Județean Maramureș, s-au făcut expoziții, plachete, statuete, mape, tipărituri cât pentru 10 ani, s-au plătit cazări la hoteluri, pensiuni, concerte de muzică populară și de colinde, târguri, plimbări/excursii/vizite pe bani publici și mese pantagruelice pretutindeni, s-a plătit presa aproape în totalitatea sa (ziare, radiouri, televiziuni locale și centrale) să nu vorbească/scrie nimic necontrolat, s-au făcut materiale promoționale inutile și, evident, s-au montat și demontat scene, sonorizări și lumini cât a fost necesar să iasă la totalul facturat.

 

Iar de plătit, s-a plătit din banii județului Maramureș. Cum a fost disimulată cea mai mare parte a banilor sifonați prin Crăciun în Maramureș 2017, aflați acum…

 

Crăciun în Maramureșul infracțional

 

… această sărbătoare a fost zămislită de frustrarea șefilor administrației județene că ei n-au pe ce sifona banii publici, cum are, de pildă, primarul Băii Mari, cu acel kitsch tradițional denumit Sărbătoarea Castanelor. Așa că au inventat Crăciun în Maramureș, sifonând inutil, an după an, sume din ce în ce mai mari de bani din pușculița județului.

 

În 2017, acest pseudo-eveniment a împlinit o sumă rotundă de ani, 9 (pentru cei fără simțul umorului: este o ironie), așa că s-a considerat necesar să se împartă oamenilor de casă niște bani. S-au alocat mulți bani din pușculița județului, disimulați printr-un protocol semnat cu patru instituții culturale din subordinea directă a Consiliului Județean Maramureș: Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania” (manager: Iuliana Dăncuș, pe atunci soția vicepreședintelui CJ Maramureș, Doru Dăncuș, creatorul firmei Art Tradition Production SRL, cea care a luat cea mai mare parte a banilor), Muzeul de Etnografie și Artă Populară (manager Monica Mare), Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș (manager pe atunci era acum decedatul Ștefan Mariș) și Școala Populară de Artă „Liviu Borlan” Baia Mare (manager pe atunci era Marinel Petreuș).

 

Pentru a se pierde urma banilor, Consiliul Județean a livrat direct în bugetele acestor instituții sumele cheltuite pentru evenimentul Crăciun în Maramureș. Din acel munte de bani fiecare instituție a plătit după cum urmează:

 

• Ansamblul Folcloric Național Transilvania: onorariile, cheltuielile de cazare, masă şi transport pentru artişti, prezentatori şi staff tehnic.

 

• Muzeul de Etnografie și Artă Populară: pachetele cadou oferite colindătorilor; cheltuielile de masă în sistem catering pentru participanţi/invitați/colindători; cheltuielile de scenotehnică pentru evenimentele desfăşurate la Muzeul Satului.

 

• Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș: cheltuielile de transport pentru primăriile gazdă invitate la eveniment.

 

• Şcoala Populară de Artă Liviu Borlan Baia Mare: decorul scenei şi aranjamentele florale; cheltuieli privind sonorizare, lumini și video pe parcursul desfășurării acțiunilor.

 

Final pe-o coadă de cal…

 

… principalii instrumentatori ai acestei strategii sunt Gabriel Valer Zetea (foto mic dreapta) și Doru Dăncuș, la vremea comiterii faptelor președinte și vicepreședinte 1 ai administrației publice a județului Maramureș (Consiliul Județean), acum deputat, respectiv viceprimar al municipiului Baia Mare. Cei prinși de DNA că au comis infracțiuni, Cristi Șerban și Cristina Crenci/Popovici sunt apropiați ai celor doi și singurii care vor plăti picătura descoperită.

 

Restul banilor sifonați cu abnegație din pușculița județului și disimulați în bugetele unor instituții conduse de subordonați direcți ai celor doi (Zetea și Dăncuș) – cei mai mulți chiar de instituția condusă de soția, la acea vreme, a lui Dăncuș (acesta fiind și organizator 1 al evenimentului Crăciun în Maramureș 2017) – nu au fost luați în calcul în anchetă, deși cea mai mare parte a lor a fost manevrată tot prin intermediul acestor două firme (conduse, scriptic, de Cristi Șerban și Cristina Crenci/Popovici).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here