INSTITUIRE – Primarul Cherecheș vrea să introducă „taxa specială pentru servicii publice”, pentru apă-canal și salubrizare

3
4215
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

TAXĂ SPECIALĂ. Primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a anunțat că vrea să instituie o taxă specială pentru servicii publice. Această taxă va fi plătită de băimăreni în schimbul serviciilor de apă-canal furnizate de Vital SA (firmă controlată de municipalitate) și serviciile de salubrizare menajeră furnizate de Drusal SA (firmă controlată de omul de afaceri Vasile Pușcaș).

 

Enunțul-fanfaronardă a fost făcut pe stilul recentului “Băimărenii nu mai plătesc la Drusal!” (unii chiar au crezut că cineva, respectiv primarul Cherecheș, sau municipalitatea va plăti în locul lor, sau măcar că nu vor mai trebui să plătească ridicarea gunoiului menajer). Respectiv, edilul a explicat forului deliberativ al orașului (Consiliul Local) că această taxă specială va asigura cetățenilor municipiului Baia Mare (referirea este exclusiv la persoane fizice) “accesul fără plată către operatorii serviciilor amintite”.

 

Ce vrea, de fapt

 

În fapt, plata taxei speciale va cumula banii plătiți pentru serviciile de apă-canal și salubrizare menajeră, doar că oamenii (beneficiari ai acestor servicii) le vor plăti Primăriei, care, la rândul ei, va livra sumele strânse de la băimăreni către firmele care prestează respectivele servicii.

 

În privința salubrizării, este o obligație – așa că n-a inventat nimic primarul Cherecheș, el fiind obligat de lege, din 2 decembrie, să facă acest lucru -, inovația constituind-o introducerea la pachet și a taxei de apă-canal.

 

Nu e prostie totală: oficial se reduc cheltuielile firmei Vital prin închiderea casieriilor din Baia Mare și disponibilizarea personalului care deservește punctele de încasare a facturilor – neoficial, ținând cont de sistemul de management implementat până acum, nu o să se reducă nimic, spațiile în care funcționează casieriile vor fi utilizate la altceva (deci cheltuielile se vor menține), iar personalul va fi relocat în alte servicii ale operatorului de apă-canal, pe sistem comunist-socialist-electoral.

 

Dacă în cazul salubrizării menajere situația e clară (și, repet, obligatorie, Drusal urmând să-și anuleze casieriile și toate facturile, implicit și cele pentru cetățeni, urmând să fie trimise Primăriei Baia Mare, care urmează să-și recupereze banii de la cetățeni), în cazul serviciilor de apă-canal situația e mai complicată, în condițiile în care cantitatea de apă consumată lunar de fiecare familie este fluctuantă.

 

Chiar și consilierii municipali consultați de 2mnews pe această tematică sunt în ceață, susținând că edilul Cherecheș n-a explicat, clar, cum vrea să lămurească plata serviciului de apă-canal, în contextul în care Primăria nu are nici personal, nici aparatură pentru citirea contoarelor, pentru a putea împărți pe locuințe consumul facturat de Vital.

 

Cert e că primarul a anunțat demararea procedurilor privind instituirea acestei taxe speciale, prin care oamenii nu mai plătesc serviciile de apă-canal și salubrizare menajară la Vital, respectiv Drusal, ci le vor plăti la Primărie (iar Primăria le va plăti mai departe celor două firme).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Rețeaua de alimentare apă potabilă trebuie redimensionata. Că debit apa la robinet a scăzut deși industria orașului este inexistenta. Avarii zilnice in diferite puncte ale orașului. La Gherla cu el nu in primărie.

  2. Recidivistul vorbește după ce a băgat taxa suplimentară anul trecut. Sa dea afară din angajați tăietori de frunze din primărie. La ce ii trebuie poliție locală? Să își păzească momentele cînd se droghează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here