DESCOPERIRE – Arheologii maramureșeni au demonstrat științific existența unei fortificații dacice în Oarța de Jos, pe platoul Dealului Măgura

0
1490

ARHEOLOGIE. La finalul acestui an (11-23 noiembrie 2019), arheologii de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie (MJIA) Maramureș au reușit să ateste, pentru prima dată documentat arheologic, existența unei fortificații din perioada dacică pe platoul Dealului Măgura, în comuna Oarța de Jos.

 

Colectivul de cercetare a fost alcătuit din dr. Marius Ardeleanu (responsabil științific), dr. Dan Pop (Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș) și Daria Dabal (Glamorgan Gwent Archaeological Trust, Marea Britanie). Echipei de cercetare i s-au alăturat și Dorian Ghiman (conservator), Zamfir Șomcutean (restaurator) și Raul Cardoș (arheolog, MJIA).

 

De asemenea, la săpăturile arheologice au participat și masteranzi de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – Facultatea de Istorie și Filosofie, secția Arheologie și Studii Clasice (Murgu Vlad, Barbocz Beáta și Gotsman Annabella) și voluntari (Conțiu Dragoș – cercetător independent). Fondurile necesare cercetării arheologice au fost asigurate de muzeul băimărean și Asociația Culturală Omnis Barbaria (Baia Mare).

 

Nouă campanie de cercetări la situl arheologic de la Oarța de Sus, punctul „Măgura” (com. Oarța de Jos, jud. Maramureș), au vizat panta sud-vestică a Dealului Măgura, unde, în urma măsurătorilor magnetometrice efectuate în 2013, s-a conturat un posibil sistem de fortificație.

 

În acest an, descoperirile atestă, pentru prima dată documentat arheologic, existența unei fortificații din perioada dacică – de asemenea, au fost descoperite și fragmente ceramice specifice celor trei perioade istorice identificate și în anii anteriori pe Dealul Măgura (Neolitic Mijlociu, Eneolitic și Epocă dacică) și câteva fragmente de așchii și unelte din piatră cioplită (din silex și obsidian).

 

Confirmarea unui sistem de fortificație din perioada dacică, prin cercetări arheologice, este deosebit de importantă pentru istoria regională, deoarece, deși se afirma în literatura de specialitate existența pe Dealul Măgurii a unei fortificații dacice, elemente ale acestei fortificații (val și șanț) nu au fost surprinse în urma cercetărilor din anii anteriori (1969-1970, 1985-1986, 2017-2018).

 

Arheologii maramureșeni au precizat că vor continua cercetările pentru documentarea sistemului de fortificație din perioada dacică și a așezărilor din perioadele istorice anterioare. În campania din anul 2020 se are în vedere investigarea zonei aflate la nord-vest de șanțul identificat în acest an, unde este de presupus existența unui sistem de palisadă și a unui posibil al doilea șanț aparținând fortificației dacice de pe platoul Dealul Măgura.

 

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here