ÎN SFÂRȘIT – Consiliul Județean începe edificarea centrului Respiro din cartierul băimărean Firiza: a fost eliberată autorizația de construire a obiectivului de 1,5 milioane de lei

0
1303

CENTRUL RESPIRO FIRIZA. Consiliul Județean Maramureș a obținut autorizația de construire (ultima necesară înaintea demarării efective a procesului de edificare) a centrului Respiro din Baia Mare, destinat persoanelor adulte cu dizabilități. Acesta va fi edificat pe strada Firiza nr. 74 (lângă o structură locală a Școlii Gimnaziale Mihail Sadoveanu), unde va fi reabilitată, extinsă și dotată ca atare o clădire existentă și care a servit ca fost dispensar medical, acum fiind în stare avansată de degradare.

 

Președintele administrației județene, Ionel Bogdan, a precizat în primăvara acestui an că noul centru Respiro va fi finalizat la finalul acestei veri. Inițial, proiectul avea termen de finalizare noiembrie 2021, an din care datează și finalizarea documentației tehnico-economică la stadiul DALI, care a fost avizată de Comisia Tehnico-Economică a autorității finanțatoare (ulterior, termenul de implementare al proiectului a fost devansat până la 30 noiembrie 2022, iar apoi până în 2023).

 

Pentru a fi implementat, acest obiectiv necesită un buget de circa 1,5 milioane de lei (exact: 1.483.023,67 lei), din care doar 37,22% (552.000 lei) provin din surse nerambursabile, cea mai mare parte, 62,78% (931.023,67 lei) urmând să fie asigurată din bugetul județului, forul deliberativ (format din consilierii județeni) aprobând de altfel această finanțare încă din 15 ianuarie… 2021.

 

În acest centru, care va fi administrat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș, vor fi acordate servicii de specialitate pe perioadă determinată (de până la 25 de zile) pentru persoanele adulte cu dizabilități aflate în îngrijirea asistentului personal, atunci când reprezentantul legal sau asistentul personal care îngrijește respectiva persoană cu dizabilități este în concediu medical sau concediu de odihnă. Proiectul este util, în acest moment în Maramureș existând doar centre de zi pentru persoane adulte cu dizabilități.

 

În Maramureș, din cele 17.600 de persoane adulte încadrate într-un grad de handicap, aproape 6.000 au nevoie de un asistent personal. Însă doar mai puțin de jumătate din acestea (circa 2.770) chiar au un asistent personal.

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here