HALUCINANT – La 20 de zile după ce și-a pierdut funcția în instanță, un primar din Maramureș merge în continuare la serviciu, convins că a câștigat procesul cu ANI: 2mnews a vorbit cu el

1
10227

NEGAREA EVIDENȚEI. Primarul din orașul maramureșean Vișeu de Sus, miliardarul Vasile Coman (foto mic dreapta), zis Vărzaru’, a pierdut parțial, dar definitiv, după aproape 6 ani (!), procesul în care cerea anularea raportului Agenției Naționale de Integritate (ANI), care stabilea că edilul a fost în conflict de interese și incompatibilitate. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, definitiv, în 24 martie 2022, că primarul Coman nu se face vinovat de conflict de interese, dar a menținut concluzia raportului ANI în privința incompatibilității.

 

Partea bună pentru primarul Coman Vărzaru’ e că nu mai poate fi trimis în judecată de procurori, sesizați de ANI în acest sens (infracțiunea de conflict de interese fiind inclusă în Codul Penal). Partea rea pentru primarul Coman Vărzaru’ e că nu mai poate ocupa funcția de primar (sancțiune atrasă de menținerea deciziei de incompatibilitate).

 

Așadar, în 24 martie, Coman Vărzaru’ și-a pierdut, în instanță, funcția de primar. Totuși, la 20 de zile de la producerea soluției și pierderea funcției, Vasile Coman Vărzaru’ continua să meargă, dimineață de dimineață, la serviciu.

 

Dialogul cu Coman Vărzaru

 

2mnews a vrut să afle ce stare lăuntrică îi generează acest imbold, similar cu un reflex pavlovian. Așa am aflat că, halucinant, primarul era/este convins că… a câștigat procesul, deși l-a pierdut. L-am sunat…

 

– … păi, am câștigat cu ANI. A zis și la Cluj (n.red., în 28 octombrie 2020, Curtea de Apel Cluj a decis anularea raportului ANI doar în privința conflictului de interese, păstrând starea de incompatibilitate) și acum (n.red., în 24 martie 2022, ÎCCJ a respins recursurile ANI și al primarului, menținând soluția CA Cluj). De asta…

 

– N-ați câștigat, ba chiar ați pierdut. Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat parțial raportul ANI. Mai exact v-a exonerat de conflictul de interese, dar a menținut incompatibilitatea. Ceea ce înseamnă că nu mai sunteți primar. În momentul în care Instituția Prefectului primește de la instanță motivarea, în 30 de zile prefectul este obligat să constate încetarea mandatului și preluarea prerogativelor de primar, cu titlu interimar, de viceprimar.

 

– N-am primit nimic (n.red., motivarea hotărârii de la instanță).

– Nu v-a anunțat avocatul?

– N-am avocat.

– Și ce aveți de gând să faceți?

– Nimic. Când va veni motivarea, organele vor lua măsuri. Până atunci… Ce să fac?

 

Prefectul așteaptă documentul de la instanță

 

ANI l-a trimis în judecată pe primarul din Vișeu de Sus în 4 noiembrie 2016, pe considerent că acesta ar fi semnat, din postură de primar, cinci ordine de plată care însumau 63.406,15 de lei emise de firmele sale (RG Holz Company SRL, Marwood International SRL și Conrep SA). Conform legii, primarul nu poate lua decizii prin care obține (direct sau indirect) foloase patrimoniale, nici chiar în beneficiul firmelor cu care a avut raporturi de muncă în ultimii 5 ani (despre firmele pe care le deține, nici nu poate fi vorba).

 

Prefectul județului Maramureș, Rudolf Stauder, a precizat, pentru 2mnews, că instituția care reprezintă Guvernul în județ nu a primit încă niciun document de la instanță. „Legea spune că în cazul unei soluții definitive de incompatibilitate, în cel mult 30 de zile, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales. În cazul unui primar, prerogativele acestuia sunt preluate de viceprimar, iar alegerile trebuie organizate în 6 luni”, a precizat prefectul Stauder.

 

Coman, aflat la al treilea mandat

 

Viceprimarul orașului Vișeu de Sus este Marius Grad (foto mic stânga), ales în funcția de consilier local în 2020 pe lista PNL. Un agreat/apropiat de Vasile Coman Vărzaru, cel aflat la al treilea mandat de primar al orașului Vișeu de Sus. În 2012, Coman a câștigat ca independent (cu 37,42% – cu 2.401 voturi) și după mai puțin de un an s-a înscris în PSD, partid aflat la guvernare.

 

În 2016, a câștigat pe lista PSD (cu 65,16%), iar în 2020 (cu 63,60%), pe lista PNL, ca orice traseist politic importat de partidul de guvernământ. În 2020, Coman a fost ales în funcția de primar cu 3.004 voturi. Coman controlează în totalitate și Consiliul Local Vișeu de Sus, din cei 17 consilieri locali, 11 fiind de la PNL.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here