GEST FĂRĂ PRECEDENT – Vlad Emanuel Duruș, deputat USR, a renunțat la mandat pentru a nu încasa pensie specială

0
399

ADVERTORIAL. Moment istoric azi în Parlamentul României. Toți membrii grupului USR și-au dat demisia din funcțiile de parlamentari pentru a nu beneficia de pensii speciale. „Fără pensii speciale – a fost inițiativa noastră și totodată un act de normalitate și moralitate! Vrem egalitate între români! Vrem drepturi egale și fără privilegii”, a declarat Vlad Emanuel Duruș, deputatul USR Maramureș.

 

Proiectul de lege al USR care urmărește eliminarea acestor pensii speciale se află de 4 ani pe agenda Parlamentului. 4 ani în care nu s-a găsit o majoritate care să facă acest lucru.

 

Programul de guvernare USR-PLUS prevede eliminarea pensiilor speciale și calcularea tuturor pensiilor după același sistem: „Egalitatea românilor în fața pensiei înseamnă la contribuție egală, pensie egală. Eliminarea tuturor pensiilor speciale și recalcularea lor, în cazul categoriilor profesionale (exemplu: militari) care nu au avut contribuții, pe baza unei contribuții implicite la veniturile pe care le-au avut de la Stat. În cazul în care unele nu se pot elimina, se va aplica impozitarea cu 90% a tuturor pensiilor speciale peste pragul de cinci pensii minime cumulate”.

 

Gestul parlamentarilor USR nu a rămas fără reacții. Spațiul public este plin de informații conform cărora demisiile nu au efect. Demisiile nu trebuie validate din punct de vedere juridic, plenul doar trebuie să vacanteze locurile ulterior.

 

Conform normelor metodologice privind acordarea pensiei speciale pentru parlamentari, indemnizație prevăzută de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, doar parlamentarii care au avut un mandat complet pot beneficia de respectivul privilegiu: „Art. 1 alin. (2) lit. c): Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cuvine deputatului/senatorului care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: a exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet ca deputat/senator”.

 

* Acest material a fost comandat de Partidul Uniunea Salvați România (parte a alianței electorale „Alianța USR PLUS”) și realizat de operatorul economic SC Umbrella Art Crew SRL. Cod unic de identificare: 11200021



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here