COMPETIȚIE – Cel mai longeviv primar din Maramureș, care, de regulă, candida singur, acum are doi contracandidați

1
2012
Pamfil Achim, Vasile Boitor, Mircea Mezei

ALEGERI LOCALE – ANOMALII DEMOCRATICE. Asuaju de Sus. O comună din Țara Codrului, populată de puțin peste 1.000 de suflete, situată în sud-vestul Maramureșului, limitrofă cu județul Satu Mare. Cunoscută prin Târgu cepelor, dar mai ales prin faptul că acolo sălășluiește cel mai longeviv primar din județul Maramureș.

 

Pesedistul Vasile Boitor (63 de ani) controlează de 28 de ani comuna maramureșeană Asuaju de Sus din postură de primar, fiind ales de 7 ori în funcție, încă din anul 1992 (!!!). A câștigat ultimele alegeri, cele din 2016, candidând singur. El cu el. Sigur, a fost ales de localnici pentru un nou mandat. Al șaptelea.

 

Omul, care a fost ales de 7 ori consecutiv primar al comunei, a ajuns să declare public că această funcție “este o meserie frumoasă”. De profesie inginer agronom, Boitor are acum, însă, competitori: Mircea Mezei (PNL) și Pamfil Achim (PMP – actualul viceprimar).

 

În 2016, 3 primari au candidat singuri

 

În 2016, trei primari din Maramureș au câștigat alegerile după primul vot valabil exprimat, pentru că… nu au avut competiție electorală, fiind singurii înscriși pe buletinele de vot. Logic, au adunat 100% din voturile valabil exprimate. În afara cazului deja prezentat, al lui Boitor din Asuaju de Sus, ceilați doi sunt liberali: Sabin Raț din Coaș și Nicolae Burzo din Groșii Țibleșului.

 

Raț este primar din 2000 (ințial la Săcălașeni, iar după desprinderea satului Coaș din comuna Săcălășeni și formarea comunei Coaș, din 2003, în această localitate), iar Burzo este edil din 2008, doar în primul mandat după formarea comunei (în 2003, desprinsă din Suciu de Sus), nu a fost primar.

 

Din fericire pentru sistemul democratic, și aceștia au acum contracandidați. Raț îi are acum contracandidați la funcția de primar de Coaș pe Călin Vasile Achim (PMP) și Gabriel Filip Maxim (PSD = Coaliția pentru Maramureș). Burzo îi are contracandidați la funcția de primar de Groșii Țibleșului pe Nicolae Suciu-Pop (USR), Mircea Pop (PMP) și Nicolae Gherghel (PSD = Coaliția pentru Maramureș).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here