FRĂȚIA – De ce l-a sacrificat Lucian Morar (PMP Maramureș) pe Remus Timiș, viceprimarul din Borșa, lăsându-l pradă intereselor PSD

4
3146
Gabriel Zetea, Lucian Morar, Remus Timiș și Ion Sorin Timiș

EXPLICAȚII. Asta-i o poveste despre Borșa, my love, orășelul pădurilor suferinde în care n-apucă să crească cât apucă să se taie, unde jocurile locale sunt făcute de politruci numiți Neluțu și Uțu, unde „locotenenții” sunt numiți “slugi” și unde un anume (bănuim, celebru) Mitică Turtă intră în confesional “cu microfoanele legate la stația pornită”, mărturisind amical secrete despre trocuri administrative de zeci de mii de euro și zeci de mașini de lemne, iar apoi e deconspirat public…

 

… și unde „Fluturașul” se plimbă cu promisiuni economice la purtător și-i oferă celui care rezolvă pacea politică-n urbea tuturor în care banii-s doar ai unora și unde Remus e un haiduc din topor care spune c-a fost trădat de Uțu în schimbul “banilor din gunoi”. Și pentru că n-a făcut pactul cu mafioții. La Piccola Milano. Hai capito?

 

Aaa, și mai e povestea asta, de fapt, despre cel mai grobian primar și președinte de partid, plictisit deja de câte ori a fost înregistrat înjurând ca un cimpanzeu cu discernământ diminuat și amenințându-i cu moartea pe cei care nu-l aprobă și spun că fură de rupe pământul: adică despre Lucian “primarul Lucică” Morar. E o poveste adevărată, care ar fi trebuit să fie politică (despre inabilități și trădări și interese), dar este, în fapt, despre un singur lucru, care se pare că guvernează politica decindenților din Maramureșul de la coada țării: banii. Să-ncepem…

 

Morar, pe p…la lui”, dar inert

 

Destituirea lui Remus Traian Timiș, viceprimarul orașului maramureșean Borşa, a contrariat în contextul în care PSD (formațiune politică ce dă primarul urbei) are un protocol la nivelul Maramureșului cu PMP, partidul fostului viceprimar. Nedezbătută decât tangențial, fapta a trecut în uitare publică, lăsând-o să fie importantă doar la nivel local.

 

Au rămas însă întrebările – retorice, desigur. De ce nu a luat poziție PMP, de ce nu a luptat Morar (președintele din Maramureș, care zice că-i „mai tare ca partidul”, că ia oricând mai multe voturi decât partidul în care e indiferent de numele acestuia și că “nu e p..la nimănui, îs pe p..la mea, clar?”)? De ce nu s-a impus, în fond nu trebuia decât să clauzele parteneriale cu PSD?

 

Cine crede că înlocuirea de primarul PSD al Borșei a viceprimarului-dușman s-a făcut fără girul Îngerului Gabriel Zetea (președintele PSD Maramureș) e naiv. Și cine mai crede că Zetea și-a permis să-și dea acordul pentru înlocuirea unui viceprimar PMP fără a avea acceptul lui Morar (președintele PMP Maramureș) e la fel de naiv (foto mic – de la stânga la dreapta: George Moldovan, Gabriel Zetea, Lucian Morar). De ce și-a trădat Morar omul din Borșa, scrierea consemnează curând, acum, însă, să aflăm de ce a fost înlocuit Remus Timiș din funcție?

 

În confesional cu cel trădat

 

Remus Traian Timiș spune că a fost înlocuit pentru că n-a vrut să facă pactul cu “mafioții” locali. N-a vrut să fie parte cu cel pe care l-a atacat vehement în toată campania electorală, primarul reales Ion “Neluțu” Sorin Timiș. „Oamenii lui Neluțu au venit la mine imediat după alegeri, să fim împreună (n.mea, PMP a câștigat, în special datorită popularității surprinzătoare a lui Remus Timiș, cinci posturi de consilieri locali). Mi-au oferit bani… N-am putut eu, așa, ca om. Cum, mă, când 2.700 de oameni te votează, poți să-i trădezi? Eu n-am putut. Și nici n-am vrut. Dar s-au descurcat ei, până la urmă”, zice Remus Timiș, cel care și-a axat toată campania electorală pe demascarea hoțiilor din urbea condusă de Neluțu.

 

Remus Timiș a fost la un pas să reușească surpriza electorală din Maramureșul anului 2016 (deși, mărturisesc că niciun jurnalist serios nu îi dădea vreo șansă). Ghinionul lui, dar mai ales a celor care și-au dorit schimbarea, a fost că după ce și-a dat girul pentru a fi absorbită de PMP, UNPR s-a răzgândit (procesul este și astăzi pe rol, nefinalizat).

 

Implicit, cele două formațiuni au avut candidați, împărțindu-și voturile nemulțumiților. Remus Timiș s-a clasat, surprinzător, spuneam, pe locul 2, cu 2.649 de voturi, iar candidatul UNPR, fostul deputat Nuțu Fonta, pe 3, cu 1.713 voturi. Împreună, cei doi au adunat mai mult cu aproape 1.000 de voturi decât câștigătorul Neluțu Timiș, amicul la cataramă cu pesedistul Zetea. Separat, însă, au fost doar doi pierzători, iar istoria consemnează doar victoria, puțini își permit luxul de a ține minte și scorul. Totuși, Remus Timiș, a reușit să facă majoritatea și a fost ales viceprimar – cu jocul politic de a nu valida doi din cei șapte consilieri PSD și cu aportul voturilor de la PMP (5), două de la UNPR (orgoliul lui Fonta rănit!) și unul de la M10.

 

Numărând trădători”

 

Remus Timiș își numără trădătorii, cum îi numește el, și spune că-și asumă și motivațiile acestora: „În principal m-a trădat Uțu (n.mea, Nuțu Fonta – UNPR) și PRM. Ăștia l-au scos din Consiliul Local pe Marius Apostol – tot Uțu l-a rezolvat, la București, dar acum și-a recâștigat postul în instanță și acum a revenit în CL – și a rămas un singur peremist, Viorel Făt (foto stânga). Și Făt s-a întors împotriva mea, au vrut să-l pună viceprimar numai să mă poată schimba, dar ăsta și-a dat seama că se întoarce Apostol și îi retrage sprijinul politic și n-a vrut. Atunci, Neluțu i-a promis în schimbul votului că îl pune șef la parcul auto al Primăriei. O mai avea și pe maică-sa directoare la școală… Așa că omul a cedat, m-a trădat. Imediat după ce a votat demiterea mea, și-a dat și el demisia din Consiliul Local și a fost angajat, prin detașare, șef serviciu la primărie cu un salariu de aproape 6.000 de lei pe lună.

 

Care a fost motivul pentru care m-a trădat Uțu? Tot banii. Întâi a fost împotriva lui Neluțu (n.mea, primarul), dar apoi i-a dat lucrări, i-a dat gunoiul să-l transporte… Bani! N-a mai contat că în campanie m-a chemat și ne-am întâlnit într-o benzinărie și mi-a dat un dosar. A zis că îi despre Neluțu, cum a semnat el recepție dublă la un zid de pe DN 18, de vreo 200.000 de euro. Și l-am întrebat ce să fac eu cu dosarul. A zis să-l duc la DNA. Dar eu n-am trădat niciodată. I-am zis că nu-mi trebuie niciun dosar.

 

Lui Fonta tot bani i-am dat și eu, fără să știu. Pentru că mi-a spus Mitică Turtă, omul lui, că trebuie schimbat șeful de Ocol Silvic, Iulian Hojda, că face tot felul… Și, după ce m-am convins că are dreptate Fonta, am făcut un proiect de hotărâre să-l schimbăm. Dar la vot, oamenii lui Fonta (n.mea, uneperiștii) au votat împotrivă și hotărârea a căzut. După aia mi-a spus Mitica Turtă că a venit Iulian cu 50.000 euro și a mai dat 10 mașini de lemn de construcții”.

 

“A venit Morar la Borșa, să ne milogim”…

 

Remus Timiș a confirmat o informație pe care o aveam, respectiv că în ziua votului, când știa că o să fie înlocuit din funcția de viceprimar, în Borșa a venit președintele PMP Maramureș, Lucian Morar. Cum l-a ajutat Morar? “Conducerea partidului, Morar, nu m-a susținut. A venit și mi-a zis să mergem împreună la Neluțu. Cum, mă? Să merg eu la primar, să mă milogesc? Eu nu-s sluga nimănui, nu mă duc să mă milogesc. Voi, dacă erați bărbați, mergeați la Zetea și rezolvați, nu mă puneți pe mine să mă duc la Neluțu.

 

După alegerea mea ca viceprimar, au venit oamenii lui Neluțu să mă roage să o dăm la pace. A venit apoi un om al primarului și mi-a zis că-mi dă 200.000 de euro. Prin bancă, tot, nu așa… N-am vrut. N-am trădat oamenii care m-au votat.

 

Atunci, Gheorghe Hanțig „Fluturașul” (n.red., 53 de ani, apropiat al primarului Ion Sorin Timiș, candidat pe lista PSD la Consiliul Județean, în 2016) s-a dus în Baia Mare, la Relu Iancu, mi-a spus Johnny (n.mea, George Moldovan, prim-vicepreședintele PMP Maramureș, verișorul lui Morar, lăsat de acesta în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș) că l-a sunat Relu Iancu să se vadă cu un om de încredere. Așa l-a prezentat Relu Iancu pe Fluturașul: om de încredere. Și Fluturașul le-a promis celor din conducerea noastră că le dă lucrări, bani, afaceri, interese… numai să facem pace la Borșa.

 

M-a chemat Morar și mi-a zis să facem pace, n-am vrut și a urlat la mine, să mă intimideze, să mă amenințe… Dar nu poate Morar să mă sperie pe mine. Nu vreau să vă spun ce i-am zis, că nu are rost. Dar am simțit de atunci că nu o să-mi țină partea în fața lui Neluțu. N-a luat Morar nicio poziție nici când a văzut că primarul nu-mi dă nicio atribuție. Nimic. Nici măcar o căsătorie n-aveam voie să fac… M-au dat afară de la conducerea Primăriei pentru că am fost un om foarte incomod pentru ei și deja am văzut prea multe…”, așa s-a încheiat confesiunea fostului viceprimar din Borșa, predat de președintele său de partid în fața intereselor PSD din zonă.

 

“Mă întorc!”

 

Nu știu cum e Remus Timiș, oamenii din Borșa știu, cu siguranță. Ce știu, însă, e că e un optimist: “I-am dat în judecată și cred că o să câștig, pentru că toate hotărârile care trebuiau luate cu două treimi din voturi, inclusive demiterea mea, trebuie anulate de drept după decizia definitive că demiterea lui Marius Apostol de la PRM a fost ilegală și trebuie reîncadrat în funcția de consilier local”.

 

Da, e optimist. Și optimiștii nu prea fac casă bună cu politica. Iar până când oamenii se vor învăța să nu mai voteze oameni doar pentru că aceștia fac casă bună cu politica (adică au nărav politic), optimiștii o să fie doar niște naivi la mâna politrucilor. Din când în când mai iese câte un naiv din ăsta și strigă: “N-am trădat!”. Însă deja e pe margine… în teren rămân aceiași jucători.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

  1. Timiș ioan sorin nu mai candideaza la pnl dar nici la psd ,a fost exclus din partid în urma lucrurilor ilegale pe care le face în borșa maramureș !!!

  2. Timis ioan sorin este implicat in mafia furtului de lemn,trimite politia comunitara la taiat lemne din padure si pe drum vezi rar 1 sau 2 politisti comunitari,si are cumparata o villa in austria + un apartament tot in austria ,fiul lui face facultate in austria cu o cheltuiala lunara de 2000 euro , de pe Banii Borsenilor

  3. Într-adevăr s au întors , dar pina la definitivarea procesului , nu au câștigat anularea ordinului de prefect , ci doar suspendarea ordinului pina la terminarea procesului

  4. Din pacate s-au intors si consilierii locali PMP exclusi de trio Remus – Morar – Jony. Așa ca „problema” lui Remus nu s-a rezolvat. Si excluderile facute de el nu au fost legale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here