FAPT – S-a prăbușit acoperișul unei biserici maramureșene vechi de 235 de ani: o poveste adevărată despre cum indiferența duce la dramă

0
441
Biserica de lemn din Buteasa (foto: Mircea Rareș Țetcu)

ÎN SATUL LUI MARINESCU. S-a prăbușit și acoperișul bisericii de lemn din satul maramureșean Buteasa, edificată în anul 1784. De cel puțin 10 ani, presa locală, centrală, ONG-uri, cei din Direcția Județeană pentru Cultură au spus, au strigat, au sesizat. Nu s-a întâmplat nimic.

 

Monument istoric de categorie B, unde sunt încadrate cele de importanță locală, biserica ar fi trebuit refăcută de administrația județeană, însă nici Consilul Județean, nici Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului n-au luat nicio decizie, n-au alocat niciun ban, așteptând inerte și condamnând construcția edificată în urmă cu 235 de ani.

 

Până și fostul vicepreședinte al CJ Maramureș, Emil Marinescu, acum director la Drumuri și Poduri SA, născut în Buteasa, a privit inert cum s-au prăbușit pereții interiori, din lut bătut pe scândură, ai singurei biserici din lemn „în căţei” din Țara Chioarului și apoi cum acoperișul din șindrilă s-a deteriorat până când în noaptea de 14 spre 15 ianuarie 2019 s-a prăbușit peste corpul șubred bisericii.

 

În 2011, la presiunea publică, preotul din sat a plătit evaluarea lucrărilor și devizul. Pentru salvarea bisericii era nevoie de aproximativ 500.000 de lei. Adică nimic pentru bugetul CJ Maramureș, nimic pentru bugetul Episcopiei. Nu s-a făcut nimic.

 

Acum, asociaţia ROST a întocmit devizul pentru lucrările de punere în siguranţă a fragmentelor rămase din structura bisericii, şi a estimat cheltuielile cu cercetarea şi proiectarea lucrărilor de restaurare. Împreună cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş, ROST cere ca salvarea Bisericii vechi din Buteasa să devină proiect prioritar pentru comunitatea locală, pentru proprietarul său  (indiferenta Episcopie Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului – prin Parohia Buteasa) şi pentru autorităţile locale (Primăria Şomcuta Mare şi Consiliul Judeţean Maramureş).

 

Sigur, cum nu s-a făcut nimic de 10 ani încoace, nu o să se facă nimic nici acum. Din păcate. Totuși, mai mult ca nicicând, ROST vrea să se implice. De aceea și-a propus să ceară ajutorul societății civile. Orice ajutor material este binevenit pentru cauza salvării unui monument istoric: de la donaţii de material lemnos (necesar pentru lucrările ce vor împiedica dărâmarea turnului şi a pereţilor rămaşi în picioare), până la susţinerea financiară a studiilor necesare proiectului de reabilitare.

 

Cei care au resurse și doresc să se implice pentru a salva acest monument istoric, pot să contacteze asociația pe site-ul www.rostmaramures.ro.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here