OPERAȚIUNEA ELVEȚIA – Detalii despre rețeaua violenților proxeneți maramureșeni din Lausanne

0
895

PROXENETISM ȘI PROSTITUȚIE. Investigația care a dus la destructurarea unei rețele de violenți proxeneți din Laussane (Elveția) a durat timp de doi ani, începând de la finalul anului 2016, când o prostituată româncă, Mihaela Miroiu, în vârstă de 18 ani, a fost găsită ucisă, cu chipul desfigurat şi corpul străpuns cu 26 de lovituri de cuţit într-o pădure din Doubs.

 

Din echipa de investigații au făcut parte șapte inspectori ai Poliției Judiciare din Lausanne, doi traducători și s-a colaborat cu BMRI (Brigade Migration Réseaux Illicites) și cu ofițeri ai Poliției de Securitate din Vaud (aceasta are atribuțiile poliției penale și se implică în cazurile importante, complexe sau natură specială, ofițerii acesteia activând în haine civile, dar au dreptul să poarte și să facă uz de armă)

 

În urma anchetei, au fost indentificați nouă membri ai rețelei de proxeneți și 15 victime ale traficului de fiinţe umane recrutate în România şi plasate pentru prostituţie pe trotuarele din Lausanne, sub supravegherea constantă a clanului. Cele mai multe femei erau forţate să se prostitueze şi în Italia, Germania sau Norvegia.

 

Tinerele femei trebuiau să le predea proxeneţilor în totalitate câştigurile lor, iar când nu se conformau erau ameninţate cu moartea şi bătute. Apoi, banii erau trimişi în România, în special prin intermediul agenţiilor de transfer, fiind folosiți pentru achiziţionarea de maşini de lux sau pentru a fi cheltuiţi în cazinouri.

 

În cursul procedurii, pentru prima oară a fost creată o echipă comună de anchetă, elvețiano-română (între Ministerul public din cantonul Vaud şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din România), care a activat sub egida Eurojust.

 

Datorită acestei colaborări, în 16 ianuarie 2019, s-au desfășurat simultan 11 percheziţii în judeţele Maramureș și Argeş şi în oraşul elveţian Lausanne (în foto sus). În urma operațiunii, patru proxeneți au fost arestați, iar pentru alți cinci au fost emise mandate europene de arestare. De asemenea, bunurile reţelei de proxeneţi, care însumează ca valoare mai multe milioane de franci, inclusiv cinci case (aveți una în foto mic), au fost puse sub sechestru în vederea confiscării.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here