FAPTĂ – Primăria Baia Mare, încă o amendă de 100.000 lei de la Garda de Mediu, pentru că nu a transportat tot gunoiul aruncat ilegal pe malul râului Săsar

0
1436
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

TOTAL AMENZI: 250.000 DE LEI. Acțiunea prin care, în decembrie 2021, Primăria Baia Mare a dispus unui serviciu public din subordine, respectiv SPAU (Serviciul Public Ambient Urban), să colecteze fără autorizație și să depoziteze ilegal deșeurile menajere pe malul râului Săsar, poluând grav mediul, a condus, în 22 decembrie 2021, la un val de amenzi, respectiv 50.000 de lei amenda dată de Garda de Mediu și cu 40.000 de lei de Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureș.

 

Așa, pe tăcute, fără obișnuitul tam-tam, Primăria Baia Mare a înghițit în sec și a plătit amenda (cel puțin a Gărzii de Mediu, cea de 50.000 lei – a plătit în 15 zile, deci a achitat jumătate, respectiv 25.000 lei). Sigur că a plătit-o din banii contribuabililor, fără să le spună și fără să o recupereze de la angajații Primăriei care se fac vinovați de comiterea contravenției.

 

Totalul amezilor date de Garda de Mediu Maramureș și SGA Maramureș în această criză a gunoiului din Baia Mare este de aproape 300.000 lei (256.000 lei – Garda de Mediu și 40.000 lei – SGA), din care 250.000 lei la Primăria Baia Mare (și serviciul din subordine implicat din ordinul edilului Cherecheș).

În decembrie 2021, comisarul Gărzii de Mediu Maramureș, Claudia Simion, a explicat, pentru 2mnews, de ce a fost amendată Primăria Baia Mare: “Acel depozit de deșeuri (n.red., de la limita dintre Baia Mare și satul Săsar, de pe strada Europa) este în procedură de autorizare, solicitată de proprietarul terenului, care este municipalitatea Băii Mari, însă doar pentru deșeuri inerte, nu și pentru deșeuri menajere. Însă amplasamentul nu este deocamdată autorizat nici măcar pentru aceste deșeuri inerte (praf, frunze, crengi etc.). Pe lângă amendă, proprietarul, care este municipiul Baia Mare (n.red., reprezentat de Primăria Baia Mare), trebuie ca până în 25 ianuarie 2022 să salubrizeze zona și să transporte la un depozit autorizat deșeurile depozitate necontrolat, pentru readucerea terenului la starea inițială.

 

Dar 25 ianuarie 2022 (termenul acordat de Garda de Mediu Maramureș pentru ca Primăria Baia Mare să salubrizeze zona și să transporte toate deșeurile la un depozit legal) a trecut de o săptămână, Primăria nu s-a conformat, în consecință a mai primit o amendă de la Garda de Mediu Maramureș. De… 100.000 lei (așa zice legea). În plus, a fost amendat și serviciul Primăriei, SPAU, pentru colectarea deșeurilor fără autorizație, cu 60.000 lei. Tot din banii publici ai orașului va fi plătită și acea amendă. Total amenzi pentru Primăria Baia Mare (și serviciul din subordine): 210.000 lei (cu precizarea că din amenda de 50.000 lei s-au plătit 25.000 lei, plata fiind făcută în termenul de 15 zile prevăzut de legislație pentru achitarea a 50% din valoarea totală a contravenției).

 

La acest cuantum al amenzilor date administrației locale de Garda de Mediu se adaugă amenda de 40.000 lei dată Primăriei Baia Mare de SGA Maramureș. Total, fix 250.000 lei. Atât ne-au costat amezile date de instituțiile statului pentru acțiunile generate de deciziile dictate de edilul Cherecheș în această criză a deșeurilor.

 

În această criză a deșeurilor pe care a vrut să o depășească încălcând toate legile pe care le-a putut încălca, Primăria Baia Mare, controlată de primarul Cătălin Cherecheș, l-a tras după el și pe finul lui, Vasile Marcel Zoicaș, pe care l-a pus să transporte gunoiul prin firma sa, DrusalConstruct SRL (controlată prin soția sa, Diana Alina Zoicaș), deși nici acesta nu era autorizat pentru respectiva activitate. În consecință, Garda de Mediu Maramureș a amendat DrusalConstruct SRL cu 6.000 lei.

 

În fine, în această criză a gunoiului care a îngropat Baia Mare în jeg timp de aproape o lună, malaxorul amenzilor a cuprins și firma Drusal SA, pentru operațiunea din 31 decembrie 2021, de golire a deșeurilor din tomberoane pe domeniul public (Drusal a fost amendată de Garda de Mediu cu 40.000 lei).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here